To je to što me zanima!

Počela je utrka...: Kredite za stanove dobit će oni najbrži

Bit će i zaštitara: Danas se primaju prijave za subvencije kredita. Svaka banka dobit će maksimalno 7 milijuna kuna za kreditiranje. Zaštitari će brinuti o redoslijedu dolazaka
Vidi originalni članak

Zbog očekivane navale na nove stambene kredite za mlade Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) angažirala je zaštitare. Naime, danas je započelo primanje prijava za subvencije kredita. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- U ovom trenu nemamo sve pouzdane podatke tko je sve došao i u koje vrijeme. Tijekom dana poslat ćemo sve relevantne podatke nadležnom Ministarstvu. Osobno ne znam kada je prva banka došla u APN - kazao je Slavko Čukelj, direktor APN-a.

- Ministar Štromar našao je načina da ispuni maksimalan broj kvota za građane, bez obzira u kojoj banci dižu kredit. Nadamo se da će većina ljudi biti zadovoljna ovakvom mjerom. Pomoći ćemo više od stotinu obitelji da riješe svoje stambeno pitanje. Pretpostavljamo da ce većina građana i banaka ipak biti zadovoljna. Sve smo radili po zakonu, ne bojimo se tužbi - rekla je Maja Marija Nahod, pomoćnica ministra Štromara.

- U narednim programima, kada će veći broj građana koristiti uslugu egrađanin, sigurno ćemo koristiti elektronički put - dodala je.

Kazala je kako ova mjera ima i demogrfske i tržišne elemente.

Upitana kako se kontrolirao redoslijed zahtjeva u bankama, Nahord je rekla: "Zakon je donesen početkom godine, Hrvatski sabor ga je izglasao, što se tiče banaka i njihovih odnosa s klijentima, u to ne ulazimo.".

Tko prvi, njegov novac

Svaka banka dobit će maksimalno 7 milijuna kuna za kreditiranje Kako su naveli iz APN-a, zahtjeve koje danas, ali i narednih dana zaprime, obrađivat će po kriteriju vremena zaprimanja. Drugim riječima, oni najbrži imaju veće šanse za dobivanje kredita. Ipak, iz APN-a su naglasili da zahtjeve koje su zaprimili prije ponedjeljka neće uzimati u obzir. Ministar Štromar odlučio je da će se sredstva dodjeljivati u omjeru 75 posto za kupnju stanova naspram 25 posto za kupnju ili gradnju kuća. Zbog velikog interesa brojnih građana, disciplinu u APN-u osiguravat će profesionalni zaštitari kako ne bi došlo do nereda.

- Angažirana je usluga zaštitara iz poslovnog tornja Zagrepčanka koji će se brinuti o redoslijedu dolazaka u i ispred poslovne zgrade te svaku osobu koja pristupi u i ispred poslovnog tornja, evidentirati - priopćili su iz APN-a. Uz to, iz Agencije su uputili i službeni zahtjev GONG-u da poprati tijek zaprimanja zahtjeva.

Podsjetimo, prije tjedan dana ministar graditeljstva i prostornog uređenje Predrag Štromar objavio je da će u kreditiranju sudjelovati deset banaka - Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische, Podravska, OTP, ZABA, PBZ, Splitska, Karlovačka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisen bank Austria. Kamatne stope bit će se od 3,04 do 3,75 u eurima i od 3,35 do 3,75 u kunama.     

1. Potrebno je prikupiti dokumentaciju: Uz dokumente koje traži banka, mora se priložiti preslika osobne, kupoprodajni ugovor, zemljoknjižni izdatak, potvrda HZJZ-a i ovjerene izjave     

2. Predaja dokumenata u banci: Zahtjeve za subvencioranje stambenih kredita građani moraju predati u banci. Ukupno je 10 banaka objavilo da će sudjelovati u kreditiranju građana.     

3. Provjera u banci pa u APN: Nakon što banka obradi potencijalnog kupca nekretnine, svu prikupljenu dokumentaciju poslat će u APN, a građani danas od 7:30 tamo mogu predati zahtjev.     

Idi na 24sata

Komentari 87

  • povijest činjenica 04.09.2017.

    Tko prvi - njemu 2 stana.

  • 04.09.2017.

    A ko će pomoći invalidnim osobama da se probiju u prve redove. Godinama nisam čuo ovakvu ludost, ko što je izreka: "Ko prvi dođe dobit će subvenciju za stan". Imali u svijetu trenutno veće gluposti? Poštovani građani, ne nasjedajte na obmane. Država će subvencionirati pola kamata u prvih 4 godine. To je ništa. Ako stan košta 90 000 eura, za 4 godine država će vam otprilike subvencionirati 5 000 eura kamata. A onda ćete vi nastaviti plaćati punu kamatu plus otplatu posuđenog novca za stan. Dobro razmislite prije uzimanja kredita. Ovaj kredit se isplati uzeti samo onima koji imaju novca i koji ionako planiraju kupiti stan.

  • NemamNick 04.09.2017.

    "Onaj tko nema nekretninu u vlasništvu" a naslijedit ce tri od roditelja,zato i može kupit i ovaj 4 stan!! Onaj tko nema taj neće ni imati u većini slučajeva! Divan zakon i još divnija država.

Komentiraj...
Vidi sve komentare