To je to što me zanima!

Počelo obilježavanje 25 godina akcije koja je spasila Hrvatsku

Obilježavanje 25. godišnjice akcije Maslenica traje više dana, a Zadrani će do ponedjeljka moći razgledavati naoružanje Oružanih snaga RH te brod mornarice i novi helikopter
Vidi originalni članak

Cilj prve velike oslobodilačke akcije HV-a bio je jednostavan, vojno-redarstvena akcija Maslenica trebala je povezati sjever i jug Hrvatske i ovo je bila prekretnica u ratu kojom smo 1993. pokazali da smo u stanju osloboditi zemlju. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U subotu u podne akro-skupina 'Krila Oluje' izvela je prigodni letački program, a u isto vrijeme sa zvonika katedrale razvijen je i veliki 25-metarski barjak. Do ponedjeljka će na rivi biti izloženo naoružanje i vojna oprema Oružanih snaga RH, među kojima su i brod HRM-a, novi helikopter Kiowa, simulator letenja, bacači raketa, hrvatske puške...

Pogledajte video

Građane u nedjelju očekuje koncert klape Sv. Juraj i orkestra hrvatske ratne mornarice u HNK-u, a središnja ceremonija bit će u ponedjeljak uz mimohod ratnih postrojbi sa zastavama i svečanu akademiju u HNK-u. 

Vojno-redarstvena akcija Maslenica dugo i pomno pripremala se u tajnosti. Odluka je pala da se u napad i oslobađanje okupiranoga prostora krene u rano jutro 22. siječnja 1993. godine. Svjedoci toga vremena pričaju kako su neposredno prije napada bili isključeni svi telefoni na zadarskom području. Tek je počelo svitati prohladno siječanjsko jutro kad su postrojbe Hrvatske vojske počele snažan topnički napad na neprijateljske položaje, koji su bili i nadomak samom gradu Zadru.

Taj prvi udar trajao je desetak-petnaest minuta. Neprijatelj je bio iznenađen, zatečen i nepripremljen, što je omogućilo ostalim postrojbama da krenu u silovit napad. Glavni cilj akcije bio je osloboditi Novsko ždrilo te na mjestu srušenoga Masleničkoga mosta postaviti pontonski te tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske. Hrvatskim vojnicima i policajcima to je pošlo za rukom već prvoga dana napada. Tijekom trajanja akcije poginulo je 127 branitelja. 

Idi na 24sata

Komentari 131

  • fenix77 21.01.2018.

    Baš sam se pitao što nema nikakvo obilježavanje, pa skoro 30 dana. Sudim po susjedu, viđeniji na obljetnicama iako je rat proveo doma, onako pribavljajući razne potvrde da je neophodan u podrumu. Sad se bojim zarđat će mu odora i obilježja, a mogao bi i kalirat. Svim braniteljima, poginulim vječna slava, ostalima-hvala kolege, a onima kojih je najviše-lažnih, sramote bezbožne.

  • Sky Fighter 20.01.2018.

    Slavimo pobjedu i Heroje Domovine i nikada ne zaboravimo one koji su živote dali za slobodu i nezavisnost Države Hrvatske ! Ono što većinu nas boli je da je u slobodnoj Hrvatskoj potpuno zakazala diplomacija koja nikada nije smjela hrliti u ikakva pomirenja sa srbima koji nikada nisu iskazali odgovornost i žaljenje za napad na Hrvatsku a najbitnije ta ista diplomacija nikada nije uzvratila službenoj srbiji da cjelokupni Hrvatski narod prozivaju ustašama !

  • LANA555 20.01.2018.

    Malo kometara otišli ljudi vanka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare