To je to što me zanima!

Počinje arbitraža o granici sa Slovenijom: Odluka konačna!

Arbitražni sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja
Vidi originalni članak

Hrvatska danas popodne počinje iznositi svoje argumente u graničnom sporu sa Slovenijom pred arbitražnim sudom u Den Haagu. Usmena rasprava trajat će do 13. lipnja, a Hrvatska će još u utorak iznijeti svoje argumente. Slovenija će odgovarati u četvrtak i petak, piše HRT

U sudnici će danas biti i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. 

Rasprava neće biti otvorena za javnost, ali će kasnije biti objavljeni sažeci argumenata.

Arbitražni sud osnovan je na temelju sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja Kosor - Pahor iz 2009. godine, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec.

Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić, predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Odluka će biti konačna i bez mogućnosti za žalbu. Očekuje se u drugom dijelu 2015. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 84

  • 02.06.2014.

    Izgubit ćemo spor, sto posto. Igra uopće nije oko granične crte nego oko buduće slovenske eksploatacije plina. Malo su veći ulozi u igri od nebitnog zaljevčića.

  • 02.06.2014.

    Odlaskom Davorina Rudolfa iz komisije za granice došli su ljudi čiju stručnost ne poznajemo. Kad pridodamo traljav rad ministarstva vanjskih poslova koje uvijek kasni za događajima, bojim se da imamo razloga za bojazan. Ne toliiko za granicu sa Slovenijom koliko za druga buduća razgraničenja. Na svu sreću ova će vlada do tada biti sigurno pa - pa.

  • tuti fruti 11 02.06.2014.

    Hrvatska zastava je postavljena pred ujedinjenima narodima i upisane granice po avnojskim granicama jugoslavije tako vrijedi za svaku republiku Sloveniju,Hrvatsku,Bosnu i Hercegovinu,Srbija,Crna Gora i Makedonija.Svima kristalno jasno.Kristalno jasno.Kristalno jasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare