To je to što me zanima!

Počinje saslušanje: Za tri suca Ustavnog suda - 11 kandidata

Članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav saslušat će u utorak 11 kandidata od kojih bi, do ljetne stanke, trojica trebala biti izabrana za suce Ustavnog suda
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor zasjedanje u utorak nastavlja raspravom o Uredbi o hrani za dojenčad i malu djecu kojom se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, no tijekom prijepodneva članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav saslušat će 11 kandidata od kojih bi, do ljetne stanke, trojica trebala biti izabrana za suce Ustavnog suda.

Izborom ta tri suca omogućio bi se rad Ustavnog suda u punom sastavu, s obzirom da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.

Nakon što je Odbor za Ustav prošlog tjedna, među 12 kandidatura koliko je pristiglo na natječaj, utvrdio listu s 11 kandidata koje su pozvali na razgovor, sutra će, dinamikom svakih 20-tak minuta, kandidati imati priliku predstaviti se članovima Odbora, a potom i odgovarati na njihova pitanja.

Na razgovor su tako pozvani Miroslav Šeparović (predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju), Mato Arlović i Antun Palarić (ustavni suci čiji mandati istječu u srpnju), Teodor Antić (glavni tajnik Suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) te Dragan Bolanča (sveučilišni profesor i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu).

Saborski Odbor za Ustav nije prihvatio kandidaturu Joška Badžima zbog manjkave dokumantacije.

Hrvatski sabor Ustavne suce bira iz redova istaknutih pravnika, sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti, dvotrećinskom većinom (101 glasom).

Idi na 24sata

Komentari 6

  • dubioza123 27.06.2017.

    Kolakusic sretno

  • purgerica prva 26.06.2017.

    Arlović je znalac, tu se nema što reći. Kolakušić bi morao "upasti", dokazano najbolji sudac na trgovačkom sudu, uz samo još jednog, Vjekoslava Zaninovića! Al strah me Mirjane Juričić, konfliktna do boli, od HŽ-a nekad pa do Visokog upravnog suda. Sam se pitam kak je uopće i do toga došla? Čudni su putevi - pravosudni!

  • lotus_1 26.06.2017.

    Podrška Kolakušiću.....sretno Mislave!

Komentiraj...
Vidi sve komentare