To je to što me zanima!

Pod morem našli grad i luku: Vrijedno otrkiće kod Zadra

Stručnjaci su pod morem našli veliku količinu prapovijesne keramike i drvenih ostataka iz prvog tisućljeća pr. Krista, a postoji mogućnost da ima i starijih dijelova
Vidi originalni članak

Pomorsko arheološko nalazište, staro oko 3000 godina pronađeno je oko tristo metara od mjesta Turnja, piše Slobodan Dalmacija. 

Stručnjaci su pregledom satelitskih snimki i zračnih fotografija uočili goleme pravilne formacije, odnosno cijelo naselje rasprostranjeno na površini od skoro jednog i pol hektara te su nakon toga odlučili zaroniti na dno. Odmah su pronašli veliku količinu prapovijesne keramike i drvenih ostataka iz prvog tisućljeća prije Krista, a postoji mogućnost da ima i starijih dijelova. 

- Radi se o jednom od najvažnijih prapovijesnih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj, koji se sastoji od naselja i pripadajuće luke - rekao je dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • DonQuijot 14.07.2014.

    Jedna stvar mi nikad neće biti jasna. Ukoliko je neki grad npr. star 3000 godina i pod vodom je na recimo dubini od 10-15 metara a isto godište nekog grada koje ima luku još iz tog doba nije pod vodom. Kako to da nikad nigdje nema nekih zapisa ili sl. o takvim gradovima?

  • NeNormalan 11.07.2014.

    Izgleda da i prije 3.000 godina nisu pazili na ekologiju pa im se diglo more

  • PRCO 11.07.2014.

    J..te svake godine pred sezonu otkrijemo nesto novo pod morem,imam osjecaj da zivimo u muzeju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare