To je to što me zanima!

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja koronavirusa u Kini

Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini bila 91 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje, od 95,08 dolara
Vidi originalni članak

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 95 dolara, pod pritiskom jačeg američkog dolara i rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, što je raspršilo nade u brzo ponovno otvaranje gospodarstva najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

VELIKO ONEČIŠĆENJE Ekološka katastrofa u Ližnjanu, sumnja se na izlijevanje nafte: Lučka kapetanija istražuje uzrok

Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini bila 91 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje, od 95,08 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 95 centi nižoj cijeni, od 88,01 dolara.

- Jačanje američkog dolara je danas popodne pritisnulo cijene na naftnom i širim robnim tržištima- rekao je Warren Patterson iz ING-a.

- Vjerojatno je tu i element da je tržište malo previše dobilo u petak, nakon ublažavanja karantenskih mjera u Kini- procijenio je Patterson.

RUKOVALI SE Biden se sastao sa Xi Jinpigom prvi put otkako je predsjednik: 'Moramo raditi zajedno za mir'

Cijene roba porasle su u petak nakon što je kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo prilagodilo svoje mjere za prevenciju i kontrolu covida skraćivanjem vremena trajanja karantene za bliske kontakte oboljelih i putnike koji dolaze.

No broj novih slučaja covida 19 porastao je u Kini tijekom vikenda. Peking i neki drugi veliki gradovi su u ponedjeljak izvijestili o rekordnim brojkama zaraženih.

NAPETI RAZGOVORI Biden obećao snažno natjecanje s Kinom, no ne i sukob na kraju prvog samita u Aziji

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u međuvremenu smanjila svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, a kao razlog je navela gospodarske probleme.

Osim toga, američka je ministrica financija Janet Yellen u petak izjavila da Indija može nastaviti kupovati ruske nafte koliko god želi, uključujući i po cijenama iznad mehanizma ograničenja cijena koji je nametnuo G7. Uvjet je samo da se kloni zapadnih osiguranja, financija i pomorskih usluga vezanih uz ograničenja.

OPREZAN PRISTUP Kina će nastaviti prilagođavati epidemiološke mjere

Cijene nafte pritisnulo je jačanje dolara nakon komentara guvernera američke središnje banke Feda Christophera Wallera, koji je u nedjelju priopćio da bi Fed mogao razmotriti usporavanje tempa povećanja kamata na svom sljedećem sastanku, ali to se ne bi trebalo shvatiti kao ublažavanje njegove predanosti nižoj inflaciji.

- Još je dug put pred nama, a veliki dio svijeta neće imati tu sreću... ali daljnje naznake da smo već dosegnuli vrhunac inflacije bez sumnje će biti dobrodošle- rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare