To je to što me zanima!

Podaci Eurostata: BiH je druga najsiromašnija zemlja u Europi

Statistička agencija smjestila je Hrvatsku u skupinu zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 posto niže od prosjeka
Vidi originalni članak

Bosna i Hercegovina je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno na 41 posto, i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39 posto prosjeka u Europskoj uniji, navodi se u novim podacima Eurostata, pišu Nezavisne novine.

Ekonomist Milenko Stanić rekao je  da se ovi podaci prate u dužem periodu te da je BiH konstantno na začelju.

- Jedno vrijeme je tu bila i Sjeverna Makedonija, ali očigledno je da njihova ekonomija napreduje. Ovi podaci koji se prate već dugo vremena pokazuju da su stabilni i točni, te je ovo zabrinjavajuće stanje. Statistike i drugih međunarodnih financijskih organizacija kao što su MMF, Svjetska banka i drugi pokazuju da se BiH nalazi na začelju - naglasio je Stanić.

PEĐA GRBIN TVRDI: 'Ako se ne reagira odmah, ljudi će završiti u siromaštvu'

Statistička agencija smjestila je Hrvatsku u skupinu zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 posto niže od prosjeka.

Od ostalih zemalja u regiji, najbolje rangirana je Crna Gora, koja ima 60 posto europskog prosjeka, slijedi Srbija s 52 posto, Sjeverna Makedonija je na 49 posto, a od članica Europske unije na začelju je Bugarska, koja je na 63 posto prosjeka Europske unije.

- Na nivou EU, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu - navodi se u ovoj analizi.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Matej22☮ 27.06.2022.

    A to zemlja neka...A šta ne kažete da je široki Brijeg i Livno bogatije od Sarajeva

  • 27.06.2022.

    Kad se sluša Plenkovic ispada da smo na vrhu po svemu. U realnosti i bez jadnog strančarenja to je dno Europe.

  • Luna777 27.06.2022.

    Ma nemojte se šaliti, ovo nisu dobro brojke, Hrvatska da ima niski standard, čak 27 posto ispod prosjeka? Ma ne vjeruje Plenković u to, pa bar nas sve stalno uvjerava da mi dobro živimo (u Africi je puno gore), imamo blagostanje, teče nam med, mlijeko i sladoled.

Komentiraj...
Vidi sve komentare