To je to što me zanima!

Kujundžić: 'Prosvjednici neće dobiti ništa, Zakon je gotov'

HUBOL je javno pozvao svoje članove, ali i sve liječnike u Hrvatskoj, da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO:

Izigrani od strane ministra zdravstva Milana Kujundžića, liječnici primarne zdravstvene zaštite prosvjedovali su na Markovom trgu. Upozorili su da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji se našao na Vladi bitno drugačiji od onog koji je prošao javnu raspravu u kojoj su i sami liječnici sudjelovali. Jedan od uvjeta je bio pravo na slobodu izbora, a to je da liječnici mogu birati hoće li raditi u Domu zdravlja ili privatno. Zakonom je propisana obveza da 25 posto primarnih ordinacija treba ostati u Domovima zdravlja, umjesto 30, što navode nije nikakva promjena, a kamoli na bolje. Izigrano je, kažu i obećanje, da će sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnici moći prenijeti na mlađe kolege. 

- Zašto ovaj prosvjed? Zato da svi ne odemo. Izašli smo iz ordinacija da ne moramo izaći iz zemlje. Ovo je naše posljednje upozorenje premijeru Plenkoviću i ministru Kujundžiću, Vladi i zastupnicima. Ako se donese predloženi zakon za pet godina ugasit će se više od 400 ordinacija koje su sada u koncesiji i više neće imati tko nastaviti naš rad - upozorila je Vikica Krolo predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Liječnici su apelirali na premijera da shvati alarmantnu situaciju, koja već sada šteti građanima Hrvatske. Napomenuli su da u ovom trenutku nedostaje 500 timova primarne zdravstvene zaštite, 41 pedijatar i isto toliko ginekologa. Za tri godine 400 liječnika obiteljske medicine odlazi u mirovinu, a među njima su 84 pedijatara i 70 ginekologa. Liječnici navode da, ako im se ne omogući dostojan i dostojanstven rad u Hrvatskoj da su im vrata EU otvorena. Od ulaska RH u EU otišlo je već 600 liječnika, a priprema se njih još 1000. 

- Građanima poručujemo da smo u zajedničkom problemu, jer nam političari uskraćuju pravo na slobodu izbora i mladim kolegama pravo na rad. Tko će biti odgovoran za uništavanje zdravstva u Hrvatskoj. Za nekoliko godina, kad nas većina ode u mirovinu, neće nas imati tko liječiti i zato je vrijeme da im poručimo "Dosta" - poručila je Krolo.  Specijalizantica obiteljske medicine Magdalena Šobar vladajućima je poručila:

- Kažu da smo nezahvalni, da želimo otići. Mi ne želimo otići, nas se tjera. Ne daju nam raditi. Vrijeđaju nas i omalovažava na svakom koraku. Žele od nas stvoriti pisare i administratore. Mi smo završili medicinski fakultet i želimo se baviti medicinom. Na vrat ste nam stavili starce, koji plaču za svoju djecu. Tvrdite da imaju sve, a svaki dan im se prava uskraćuju. Nezadovoljni dolaze na naša vrata, bolesni, umorni i u strahu. Gospodo političari, spavate li mirno znajući da je sve to vaša zasluga - ustvrdila je Šobar. 
Navela je kako se dopuštaju robovlasnički ugovori, neplaćeni prekovremeni, da im se ne da potrebna oprema te da ih se izrabljuje u zamjenama i dežurstvima. 

- Dok se narod uvjerava da smo mi plemstvo, mi smo svedeni na razinu prosjaka, koji mole koricu kruha za siromašne. Mi ni ne želimo otići, nas se sustavno tjera - poručila je.

Svoje zahtjeve liječnici su predali i Vladi, a nadaju se da će doći k razumu dok nije kasno.  

- Ovo je naš zadnji vapaj. Ne radimo ovo za sebe već za narod. Želimo uređeni zdravstveni sustav, a ne budu li nas slušali u pet godina bit će kasno. Oni će se negdje zbrinuti, a nama kako bude - zaključila je Krolo.  

Podrška HUBOL-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite

Povodom prosvjeda liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji je najavljen za srijedu u 11 sati na Markovom trgu u Zagrebu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) objavila je apsolutnu podršku svojim kolegama u izražavanju nezadovoljstva prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

HUBOL je javno pozvao svoje članove, ali i sve liječnike u Hrvatskoj, da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava.

Podsjećaju javnost da bez primarne zdravstvene zaštite nema bolničkog sustava, a bez bolničkog sustava nema primarne zdravstvene zaštite niti javnog zdravstvenog sustava.

"Zajedno s pacijentima dio smo iste obitelji!", ističe HUBOL u priopćenju. 

U HUBOL-u ističu da će prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zbog kojega prosvjeduju liječnici u primarnoj,  unazaditi i bolnički sustav. 

Svoje su nezadovoljstvo izrazili brojnim primjedbama sudjelujući tijekom  izrade navedenog zakona, no niti jedna od njihovih primjedaba nije ušla u konačni prijedlog zakona.

Time, ne samo da nam je zdravstvena administracija pokazala kako ju ne zanima mišljenje onih koji rade u sustavu, nego je ignorirala sve konstruktivne prijedloge puštajući da se brod koji je krenuo tonuti do kraja potopi, navodi se u priopćenju HUBOL-a.

Zadovoljavajući puku formu pozivajući nas da sudjelujemo u stvaranju nacrta Zakona Ministarstvo zdravstva je izigralo i zanemarilo prvo bolnički, a sada vidimo i sustav primarne zdravstvene zaštite bez srama i objašnjenja. Od akademski obrazovanih ljudi koje cijeni i poštuje sav razvijeni svijet, u Hrvatskoj se očekuje da šute i nastave biti sredstvo kupovine socijalnog mira dok politika pogoduje zainteresiranim političkim lobijima preko leđa sve manjeg broja liječnika u RH, upozorava HUBOL.

Ministarstvo zdravstva, dodaje, svima nam nudi oksimoronske i populističke floskule i rješenja, a dovoljno je da se svi okrenemo oko sebe i priznamo si kakav zdravstveni sustav imamo, i liječnici i pacijenti.

Sva upozorenja koja je HUBOL zadnjih 5 godina poput proroka iznio u javnost, sve se više pretvaraju u stvarnost, ostavljajući pustoš u sustavu gdje će prvenstveno stradati pacijenti, jer ne sumnjamo da će se politički dionici znati za sebe pobrinuti i sebi osigurati zdravstvenu zaštitu.

"Pet do 12 je davno prošlo... dragi kolege, sugrađani RH, naši roditelji, djeco, kumovi i prijatelji: više nije niti 12 h i 5. I to je vrijeme prošlo! Hrvatskih liječnika je sve manje. Više nemamo nikakvih argumenata apelirati na naše kolege da ostaju u RH čekajući neko bolje sutra, jer u ovih 5 godina našeg postojanja vidjeli smo da su pomaci, koji se događaju, samo pomaci na gore", kaže se u priopćenju i  apelira na građane da stanu uz svoje obiteljske i bolničke liječnike.

Spasimo zajedno ovo što je ostalo i grčevito se borimo za opstanak sustava. U protivnom broj hrvatskih liječnika koji traže bolje uvjete rada, bolju cijenu rada i bolji život izvan granica domovine bit će sve veći i veći, poručuju iz HUBOL-a.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • koza 28.06.2018.

    Prepoloviti plaće ovim šup"ima od političara i dajte doktorima i medicinskom osoblju.,Bez naših političara možemo,ali bez doktora ,ne! Da i Goli otok napuniti izdajnicima Hrvatske koji kroje štetne zakone....

  • domoljub029 28.06.2018.

    HDZ je opet pobijedio,NEĆETE dobiti ništaaaaaaaaa hahahaha

  • tanjaraf 27.06.2018.

    Ma dobro, u slučaju potrebe ići ćemo kod svećenika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare