To je to što me zanima!

Poduzetni ISIL-ovci: Prodajom ribe i auta zarađuju milijune

Islamska država zarađuje milijune dolara mjesečno vodeći salone za prodaju automobila i riblje farme u Iraku, nadoknađujući time gubitak od prodaje nafte
Vidi originalni članak

Džihadistička skupina Islamska država zarađuje milijune dolara mjesečno vodeći salone za prodaju automobila i riblje farme u Iraku, nadoknađujući time gubitak od prodaje nafte nakon što su na bojištima zabilježili poraze, priopćile su u četvrtak iračke pravosudne vlasti.

Stručnjaci su donedavno procjenjivali da je ISIL od nafte i plina iz Sirije i Iraka godišnje prihodovao 2,9 milijarde američkih dolara.

Stoga se koalicija predvođena SAD-om prvenstveno usmjerila na uništavanje financijske infrastrukture ISIL-a, ograničivši mogućnosti crpljenja, rafiniranja i prijevoza nafte. No, čini se da se militanti vrlo brzo prilagođavaju novim okolnostima, okrenuvši se, nakon gubitka više naftnih polja, netradicionalnom načinju plaćanja svojih boraca i financiranja svojih aktivnosti.

"Trenutni financijski mehanizam terorista se promijenio od onoga prije dvije godine kada je proglašen kalifat", kazao je dužnosnik u iračkom ministarstvu pravosuđa.

Izlov ribe u stotinama jezera sjeverno od Bagdada mjesečno donosi milijune dolara, doznaje se iz izvješća središnjeg istražnog suda. Militanti također ubiru porez na poljoprivredno zemljište, a krenuli su i u poduzetništvo s automobilima te ponovo pokrenuli nekadašnje tvornice u državnom vlasništvu na osvojenim područjima Iraka.

"Daesh sjevernu bagdadsku pokrajinu tretira kao svoj financijski centar; to je njihov glavni izvor financiranja, posebice za aktivnosti u glavnom gradu", izjavio je sudac Jabbar Abid al-Huchaimi, podsjetivši da IS u Bagdadu redovito vrši bombaške napade na snage sigurnosti i šijitsko stanovništvo.

Iz izvješća se također doznaje i na koji način je ministarstvo financija ISIL-a u Mosulu, Bayt al-Mal, distribuiralo novac u ostale pokrajine izvan svoje kontrole.

"ISIL je slao novac u područja izvan svoje kontrole putem tzv. hawala ureda za transfer novca, prvo u Erbil, a potom iz Erbila u druge pokrajine", pojasnio je Huchaimi.

Osim plaća, borci Islamske države dobivaju i dodatak za stanarinu, doplatak za do četvero djece i povremene bonuse, poput 1000 dolara nagrade borcima nakon zauzimanja Mosula 2014.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • kali.linux 29.04.2016.

    i onda hrvatska prima jednog od najvećeg sponzora ISILA

  • jo2hn8ny 29.04.2016.

    Ovo je samo dokaz da je tržišna ekonomija ubitačna, te ako se ne prilagodiš propadaš.

  • ak47 28.04.2016.

    Jako prikladan članak za djecu staru do 6 mjeseci, nakon toga obično počnu pričati pa bi mogli ispljuvati ovaj propagandni pamflet kojeg bi netko mogao nazvati novinski članak. Saveznička koalicija spriječila izvoz nafte sa okupiranih Sirijskih prostora??? Koliko je meni poznato istina je malčice drukčija, Rusi su spriječili izvoz nafte a ne koalicija, koalicija je otkupljivala naftu od ISILa. No, ono što me najviše čudi je pitanje: A kome to ISILovci prodaju auta i ribu??? O tome u ovom propagandnom pamfle... pardon ... članku, nema ni slova? Irak, Libija i dobar dio Sirije je nakon donošenja "slobode i demokracije" od strane Svemirskih Pravednika (ne svijetskih nego svemirskih, čitav svemir je ustvari prostor za donošenje "slobode i demokracije") u stvari vraćen u nultu godinu a bili su tako blizu našeg "srednjeg vijeka"... Tko to ima novaca u Iraku da kupi auto od ISILovaca? Po kojim bi ga to cestama vozio kada su Pravednici uništili i ono malo prometne infrastrukture što su imali? Pazite sad! U tkz. članku se spominju "autosaloni"??? Boga ti...!!! Da neće možda i izlagati u Frankfurtu na autosajmu? U zemlji u kojoj su Pravednici uništili kompletnu zdravstvenu infrastrukturu postoje autosaloni???? Ne, ne mogu više komentirati.... ovo je stvarno previše!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare