To je to što me zanima!

Ovako su kanaderi obranili kuće

Na požar na Čiovu poslana su dva kanadera kako bi se obranile kuće. Čitatelji se javljaju da je počeo još jedan požar, samo kilometar od prvog...
Vidi originalni članak

Buknuo je veliki požar na Čiovu kod mjesta Okrug Gornji u popodnevnim satima u nedjelju i približavao se kućama. Vatra je krenula u gustoj borovoj šumi i brzo se širila. Na terenu je 100-tinjak vatrogasaca, a bila su i dva kanadera. Kuće su na posljetku spašene. 

POGLEDAJTE VIDEO: Poslani kanaderi na požar kod Okruga Gornjeg

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ovo je strašno, veliki dim dopire iza brda, a požar se sve više širi zbog vjetra - rekao nam je čitatelj nešto ranije. 

Prema riječima svjedoka vatra je počela negdje iza 15 sati, a DVD Okrug je imao alarmantno stanje pa nismo uspjeli saznati detalje događaja. U gašenju požara su vatrogascima pomogli i stanovnici. 

- Na požarištu su DVD-ovi Trogir, Slatine i Okrug, a zatražena je pomoć zračnih snaga, konkretno dva kanadera. Na požarište su upućena društva iz Splita, Solina i Kaštela - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za Dalmaciju Danas

Javilo nam se i nekoliko čitatelja koji tvrde da je počeo i novi požar. Počelo je gorjeti oko 18.20 sati na drugom dijelu Okruga negdje jedan kilometar od prvog požara. 

- Počeo je drugi požar, vatrogasci su već ovdje. Po dimu ne izgledao jako, ali puše vjetar. Gori kraj crkve - javi nam je jedan čitatelj. 

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Vito1 14.09.2020.

    Korist od k(s)anadera??? Kako kome. Bespravnim graditeljima može, jer im nije spaljena dobit, već prošireno građevinsko područje. Vlasnicima šume upitno, jer spaljeno drvo nema vrijednost. Sad je pitanje tko će se okoristiti tim požarom u budućnosti??? Tu bi Zakon morao biti potpuno jasan - zabranjena gradnja na pordučju paljevine minimalno dvadeset godina. Zašto??? Spriječeni bi bili novi "spontani požari" i GUP bi bio poštenije planiran. Ovako lokalni moćnici i šerifi ne dopuštaju razvoj pa "spontani požari" počinju mijenjati planove. Vojska, vlasnik kanadera, bi morala ispostaviti račun prvom građevinaru koji na spaljenom području podnese zahtjev za gradnju, makar zahtjev došao i slijedeće godine. Policija i tako neće pronaći u godinu dana "krivca" "spontanog požara", a sigurno će se sam javiti u obliku investitora na opožarenom području opravdanjem: i tako je to područje uništeno požarom pa bi bilo dobro iskoristiti ga za nove turističke kapacitete.

  • Vito1 14.09.2020.

    Piše u članku da gori pored crkve. autoru crkve se ne sviđa unutrašnjost pa je spontano planula "okućnica"???

  • Vito1 14.09.2020.

    Godišnje spontanospaljivanje smeća za čišćenje prenatrpanih odlagališta dalo je "prirodi" ideju kako sponatno očistiti teren za novogranje, a da pri tom ne treba odobrenje "hrvatskih šuma", gradske uprave i promjena GUP-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare