To je to što me zanima!

Pogledajte trenutak detonacije na sjevernom tornju Katedrale!

Posebna jedinica Hrvatske vojske, inženjerska pukovnija, u toranj je postavila manju količinu plastičnog eksploziva. Nizom kontroliranih eksplozija gornji dio tornja Katedrale odvojio se od donjeg dijela
Vidi originalni članak

Pripadnike Hrvatske vojske na 100 metara visine podigla je košara na koju je bila zataknuta hrvatska zastava. Nakon što su izbušili rupe na dijelove sjevernog tornja Katedrale, u njih su postavili plastični eksploziv. 

PPGLEDAJTE PRUČU O ZAGEEBAČKOJ KATEDRALI:

Potom je tim alipinista provjerio je li sve osigurano. Prošli su sati prije nego je stiglo zeleno svjetlo. I detonacija! Kontroliranom eksplozijom srušili su dio Katedrale oštećene u nedavnom potresu.

POGLEDAJTE TRENUTAK RUŠENJA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sve oko Katedrale, oštećene u potresu u Zagrebu od 5.5 po Richteru, bilo je zatvoreno. U radijusu od 120 metara bilo je zabranjeno kretanje, policija je ogradila cijelo područje. Nitko nije smio ni blizu.

Problem je opet stvarao vjetar, zbog kojeg se dosad dvaput odustajalo od rušenja dijela tornja za koji su statičari procijenili da je opasan za okolinu.

Vjetar je puhao kao i proteklih dana što je značilo da vojnicima, radnicima i alpinistima koji su bili na 108 metara visine, nije bilo nimalo ugodno. No odluka je da je rizik podnošljiv i krenulo se u rušenje.

Kako su nam rekli injženjeri, vojska je koristila plastični eksploziv, manju količinu, koji su stavili u devet precizno izbušenih rupa oko sjevernog tornja. Nakon detonacije, gornji dio tornja odvojio se od donjeg dijela.

Pred Katedralom su bile dvije dizalice, najveće koje postoje u zemlji, zajedno teške 650 tona. Pomoću njih su sa sjevernog dijela tornja skinuli dio koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 23 tone.

Idi na 24sata

Komentari 182

  • x00x 18.04.2020.

    16 kranova, oblozi od sljeza, 2 tjedna novinskih natpisa, vojska, da se skine ne jedan neg dio tornja... jbt upisi na YT i filmica koliko hoces di se neboder usred grada slozi ko kupa od karata bez dizalica, pompe, MORHA(mada ne vjerujem da je moguce ak oni nisu bili tamo) da se u zgradi do skoro ne pomakne slika na zidu.. a ovi nama senzaciju od ovoga rade... jbt

  • Hhektorr 18.04.2020.

    Ovo što je spušteno treba ostaviti dolje, uredno obnoviti, označiti i ostaviti kao spomenik na potres 2020. I kao što je projektant obnove katedrale nakon prethodnog potresa izradio novu s novim idejama i tehnologijama tako treba i danas: obnovu izvesti tako da se vrhove zvonika izradi novim tehnologijama, slitine aluminij, kompoziti, interpolirani kamen iz svih krajeva RH u 3D modele ukrasa. Osigurati u sklopu projekta

  • trtajun 18.04.2020.

    Dosadili s tim falusom na bogomolji

Komentiraj...
Vidi sve komentare