Obavijesti

News

Komentari 302

Detonacija uspjela: Odvojili su dio tornja i spustili ga na tlo

Detonacija uspjela: Odvojili su dio tornja i spustili ga na tlo
26

Cijeli dan tekle su posljednje pripreme za detonaciju i odvajanje dijela sjevernog tornja Katedrale u Zagrebu. Nešto poslije 18 sati se odvojio uz pomoć manjih eksplozija i spušten je na tlo

VIDEO

Vrh sjevernog tornja je uspješno prizemljen na tlo. Težak je 23 tone, a detonaciji su prethodile brojne pripreme. Na njemu se nalazi i pozlaćeni križ.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pogledajte kako su tekle pripreme za rušenje, detonacija i spuštanje vrha tornja na tlo: 

  • POGLEDAJTE TRENUTAK EKSPLOZIJE

Tijek događaja: 

  • 18.20 Kako doznajemo, požar je ugašen i bio je očekivan. 
  • 18.07 Odvojen je vrh tornja od ostatka. Dizalica ga diže u zrak, težak je 23 tone i polako će ga spustiti na tlo. 
  • 18.04 Nakon detonacije izbio je požar na dijelu tornja. Uskoro bi se vrh tornja trebao spustiti na tlo. Dronovi provjeravaju je li rez precizan, ako nije ne mogu odvojiti toranj da se ne razmrvi, kaže jedan od vojnika zadužen za rušenje tornja na N1.
  • POGLEDAJTE VIDEO:

    Trenutak detonacije sjevernog tornja Zagrebačke katedrale: Pogled sa stražnjeg dijela Reporterka: Kristina Uremović

    Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 17. travnja 2020.
  • 17.14 Svakog časa se očekuje rušenje sjevernog tornja. 
  • 17.02 Trenutno traje završna faza privezivanje dizalice sajlom. Uskoro bi se alpinisti mogli početi spuštati niz toranj.
  • 16.36 Alpinisti upravo privezuju dizalicu sajlom. S vrha katedrale na čak 93 metra visine vise na užetima.
  • 16.10 Alpinisti se trenutno u košari penju na toranj u svom drugom pokušaju da sajlama privežu dizalicu za toranj. Vidjet će se hoće li drugi pokušaj biti uspješan. 
  • 15:45 Najnovije informacije: Još neko vrijeme neće biti detonacije vrha sjevernog tornja zagrebačke Katedrale! Kako smo doznali s terena, nakon što su alpinisti stigli na vrh kako bi učvrstili sajle za dio tornja koji će se odvojiti nizom kontroliranih eksplozija, shvatili su da im sajle - predugačke, što bi moglo ugroziti cijelu operaciju. Sad se alpinisti spuštaju dolje, ide novo mjerenje sajli pa opet gore. Potrajat će to još neko vrijeme, a ovdje nas ispred Katedrale uvjeravaju da neće biti odgode te da će se sve završiti danas.
  • 15:10 Alpinisti se spuštaju s tornja, pričvrstili su posebnu gurtnu na toranj i nakon što se spuste, slijedi završno odobrenje za detonaciju. Ovo je, kako su nam objasnili stručnjaci, završna faza i sve je, čini se, spremno za rušenje dijela sjevernog tornja Katedrale oštećene u potresu. Taj dio težak je čak 23 tone. Hitna pomoć je na početku Europskog trga, pripravna ako nešto pođe po zlu.
  • 14:20 Završna faza prije detonacije: Na Katedralu se ponovno penju alpinisti, ovaj put nose specijalnu sajlu kojom će učvrstiti dio tornja koji će se odvojiti nakon kontrolirane eksplozije. Nakon što ga učvrste, spustit će se do jedne točke gdje će ih dočekati košara koja će ih vratiti na zemlju. Kad se oni vrate i vojska i stručni tim procijeni, detonirat će eksploziv. Kako smo doznali, to bi trebalo biti u roku od 45 minuta.
  • 14:15 Uskoro rušenje! Kako smo doznali s terena, rušenje dijela sjevernog tornja Katedrale ušlo je u završnu fazu! Specijalna inženjerska pukovnija Hrvatske vojske postavila je plastični eksploziv u rupe na sjevernom tornju Katedrale, alpinisti su potom otišli gore kako bi provjerili je li sve pričvršćeno. 
  • 14:03 Alpinisti su se košarom spustili s tornja, no zatezna traka još uvijek nije zakačena za osigurani toranj. Dok to ne učine, ne može se krenuti u završnu fazu rušenja. 
  • Alpinisti se spuštaju, sve je spremno za rušenje dijela sjevernog tornja. Pred Katedralom su dvije dizalice, najveće koje postoje u zemlji, zajedno teške 650 tona. Pomoću njih će, nakon detonacije, sa sjevernog dijela tornja skinuti dio koji ima oko 15 m3 kamena i teži 23 tone. Jedna dizalica će pričvrstiti dio, a druga će ga spustiti na zemlju.

VIDEO: 24sata pred Katedralom

[UŽIVO] Pratite rušenje dijela sjevernog tornja Zagrebačke katedrale

[UŽIVO] Pratite rušenje dijela sjevernog tornja Zagrebačke katedrale

Objavljuje 24sata u Petak, 17. travnja 2020.
  • Pukovnik Miroslav Car, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika inženjerske pukovnije Hrvatske vojske, jedan je od četvorice vojnika koji su postavljali eksploziv na sjevernom tornju Katedrale. Iako im je vjetar radio probleme, ipak je sve prošlo u najboljem redu.
    - Rupe u kamenu su izbušene te je u njih postavljen eksploziv. Radi se ukupno o devet rupa - šest rupa na vanjskom dijelu, tri na unutarnjem te jednoj sajli, a detonacija će biti istovremena kako bi se gornji dio tornja mogao odvojiti od donjeg dijela - objasnio je.
    Radi se ukupno o 48 grama plastičnog eksploziva pentrita.
    - Po vanjskoj rupi je to 3 grama pentrita plus 1 gram, a u unutarnje rupe po 5 grama tog eksploziva. Na sajlu je stavljeno koncentriramo punjenje od 15 grama pentrita - kaže.
    Na pitanje kakav je osjećaj biti na samom vrhu Katedrale, kaže da Hrvatska vojska ima svoje specijalnosti,između ostalog i inženjersku pukovniju.
    - Godinama se obučavamo za ovakve stvari, tako da možda nismo radili na ovako velikoj visini na dizalicama u košarama, ali dečki su u svakom slučaju obučeni za takav posao i nije bilo nikakvog straha ili sumnje da ga nećemo moći obaviti - zaključio je.
  • 13:20 Zeleno svjetlo za alpiniste! Vjetar se smirio, grupa alpinista ide gore u košari provjeriti je li sve dobro osigurano. Nakon što se oni spuste, čeka se još jedna provjera jačine vjetra i odobrenje za rušenje.

24sata uživo ispred katedrale:

Vojska završila s postavljanjem eksploziva, na sjeverni toranj penju se alpinisti Reporterka:Maja Krištafor

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 17. travnja 2020.
  • 13:00 Alpinisti čekaju da se vjetar smiri: Nakon što su u precizno izbušene rupe pripadnici vojske postavili manju količinu plastičnog eksploziva, gore bi trebali alpinisti, koji moraju provjeriti je li sve dobro pričvršćeno. No još nisu krenuli gore jer čekaju da prestane puhati vjetar. Nakon što alpinisti provjere stanje i spuste se, čeka se još završno odobrenje. I to će ovisiti o vjetru. Čim se stvore uvjeti i dođe do zelenog svjetla, detonirat će eksploziv. Prema posljednjim informacijama s terena, to će teško biti prije 14 sati.
  • Posljednje informacije: Košara s vojnicima spustila se s tornja. Vojska je završila s postavljanjem eksploziva, a u pripremi su alpinisti koji se sljedeći penju na toranj kako bi sve dodatno učvrstili. 
  • 12:30 Posljednje informacije: Vojska se trenutno nalazi u košari na samom vrhu sjevernog tornja i buše rupe u koje će ići eksploziv. Kada se rupe izbuše, eksploziv će se staviti u devet rupa te na jednu sajlu - ukupno 10 mjesta. Povući će glavni vod kroz toranj te nakon toga spojiti mrežu. Kada sve bude spremno i aktivno, s mjesta za aktiviranje će se aktivirati eksploziv, a gornji dio tornja će se odvojiti od donjeg dijela. Eksploziv koji se koristi nije dinamit, već se radi o plastičnom eksplozivu. Za ovakav zahvat potrebna im je vrlo mala količina eksploziva te će se prilikom eksplozije vidjeti samo mali dim. Radove trenutno ometa vjetar te se ne zna sa sigurnošću kada će se odvajanje sjevernog tornja dogoditi s obzirom da je sigurnost ljudi na prvom mjestu.
  • VIDEO: Inženjer objašnjava postupak rušenja na Katedrali

Inženjer Foretić s najnovijim informacijama o rušenju sjevernog tornja Katedrale

  • Posljednje informacije: Trenutno se na sjevernom tornju nalaze četiri pripadnika inženjerske pukovnije Hrvatske vojske. Bušit će precizno određena mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova gdje je nastalo najveće oštećenje. U te rupe će se nakon toga staviti eksploziv.
  • POGLEDAJTE VIDEO: Vojska će postaviti eksploziv na sjeverni toranj Katedrale, na košari u kojoj idu prema vrhu izvjesili su hrvatsku zastavu. U tijeku je bušenje rupa u koje će umetnuti eksploziv. 

Kreće rušenje sjevernog tornja: Vremenski uvjeti su dobri, vojska će postaviti eksploziv Reporterka: Maja Krištafor

Objavljuje 24sata u Petak, 17. travnja 2020.
  • POSTUPAK RUŠENJA: Radnici su bili na vrhu sjevernog tornja, procijenili su da je ovakav proces rušenja rizičan, obzirom na vjetar, ali da je sve osigurano i da će rušenje ići po planu. 
  • 1. Prvo će pripadnici posebne postrojbe vojske košarom doći na vrh, izbušiti rupe i postaviti eksploziv.
  • 2. Potom se na vrh penju alpinisti koji će provjeriti je li sve osigurano.
  • 3. Potom slijeda završna provjera jačine vjetra.
  • 4. Ako vjetar ne bude prejak, aktivirat će eksploziv.
  • Košara s radnicima upravo je krenula prema vrhu sjevernog tornja. Vjetar i dalje puše, rizično je, ali prema posljednjim informacijama, danas će se sigurno ići u rušenje. Kako doznajemo, sve bi trebalo biti gotovo do 14 sati. 
  • Posljednje informacije: Sve je spremno za rušenje jednog dijela sjevernog tornja Katedrale. U radijusu od 120 metara zabranjeno je kretanje, policija je osigurala područje i čeka se da se smiri vjetar. 
Zagreb: Sve je spremno za uklanjanje sjevernog tornja katedrale
  • Od 8 sati na snazi je zabrana kretanja u radijusu od 120 metara od Katedrale. Za vrijeme rušenja vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja. Auti neće moći parkirati na Kaptolu, a iz zagrebačke policije mole građane da koriste okolne puteve.
  • Rušenje bi trebalo biti danas između 10 i 14 sati. Prema posljednjim informacijama, to neće biti prije podneva jer opet puše jak vjetar. Rušenje će se odvijati na 108 metara visine i vjetar ne smije biti jači od pet metara u sekundi
  • Rušenje dijela sjevernog tornja Katedrale bilo je planirano za četvrtak, ali su ga odgodili za petak ujutro. Statičari su zaključili da je potrebno dodatno osigurati toranj i gradilište. Probleme je u četvrtak stvarao i jak vjetar pa su procijenili da je najbolje sve odgoditi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Sjeverni toranj postao je preopasan

U potresu koji je uzdrmao Zagreb, najjačem u zadnjih 140 godina, oštećene su brojne zgrade i objekti, među njima i jedan od najprepoznatljivijih zagrebačkih simbola - Katedrala, s koje je otpao dio južnog tornja, vrh na kojemu se nalazi križ.

Dio sjevernog tornja zarotirao se i procijenili su da ga se mora ukloniti zbog opasnosti za okolinu.

Ruše toranj na dan kad je arhitekt katedrale umro 

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale ruši se na dan kad je njen arhitekt Herman Bolle umro. Naime, Bolle je preminuo 17. travnja 1926 godine, a zaslužan je što zagrebačka katedrala izgleda impresivno. Na Kaptolu kažu da je to Božji znak te da nisu to namjerno 'naštimali'. 

- Nitko nije o tome vodio računa. Tek smo sada, kasnije popodne, to osvijestili- kaže nam naš sugovornik s Kaptola te dodaje kako je Bolle u Parizu za projekt obnove zagrebačke prvostolnice dobio zlatnu medalju

Kako će rušiti dio Katedrale?

To će obaviti kontroliranom eksplozijom
Rušenje će se odvijati na 108 metara visine
Na toj visini ne smije biti jači od pet metara u sekundi
Omotane sajle bi trebale učvrstiti dio oko kojeg će postaviti eksploziv
Ulica će biti zatvorena za prolaznike iz sigurnosnih razloga
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 302
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti