To je to što me zanima!

Pokopali Tenjane ubijene 1991: 'Sada smo našli mir, i oni i mi'

Tenjane su strijeljali i pokopali na divljem deponiju smeća u Boboti. Tamo su ih pronašli prošle godine. Najmlađa žrtva imala je samo 19 godina. Njihove priče objavili smo u serijalu 'Nestali'
Vidi originalni članak

Stotine mještanja Tenje okupilo se na posljednjem ispraćaju 11-toro svojih sumještana ubijenih istoga dana u srpnju 1991. godine, a čija su tijela ekshumirana u studenom prošle godine na divljem deponiju smeća kod Bobote.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Punih 30 godina trebalo je da se nađu njihova tijela iako su obitelji ubijenih odavno imali saznanja da se na toj lokaciji krije masovna grobnica i o čemu su, prije 23 godine, obavijestili Ministarstvo. Otkako je otkrivena ova grobnica u Boboti nitko nije obiteljima dao odgovor na pitanje zašto su morali čekati tako dugo da dobiju tijela svojih nestalih.

Sada kada su pronađeni i identificirani, za njih je organiziran zajednički veliki pogreb obzirom da su svi sahranjeni u Tenji.

- Nije htjela da joj kosti završe u zemlji, a na kraju je ubijena i bačena u nju, ispod smeća, bez traga. Nakon 30 godina i ona i ja našle smo mir - kazala je Ivka Trajković čija je majka Marija Cerenko (71), kao i preostalih 11 žrtava, ubijena hicem u glavu. Osim Cerenko pronađeni su, identificirani, a sada i pokopani još Franjo Burča (37), Katica Kiš (39), Ana Horvat (54), Pera Mamić (64), supružnici Evica (63) i Stipo (62) Penić, Josip Prodanović (34), Josip Medved (59) te braća Ivan (64) i Vlado (60) Valentić. U grobnici su pronađeni ostatci i najmlađe žrtve Stjepana Topalovića koji je imao samo 19 godina kada je ubijen.

RATNI ZLOČIN U TENJI Ubili je četnici: 'Obećala sam majci da ću je pokopati u grobnicu. Sad to mogu učiniti'

 - Zahvalni smo svima koji nam pomažu da nađemo svoje nestale. Od prvog dana kada su mi javili da je mama ekshumirana prožima me osjećaj da član obitelji konačno dolazi kući. Eto, svi su došli kući, sada znamo gdje su - kazala je Marica Salaj iz Tenje ispred Zajednice civilnih stradalnika Domovinskog rata, koja je i kćerka ekshumirane Ane Horvat. Njenu ispovijed, kao i ispovjedi ostalih Tenjana koji su tražii svoje najmilije, ispričali smo u serijalu 'Nestali'.

- Problem koji moramo riješiti je kazniti zločince. Neki od njih i danas žive u Hrvatskoj. Oni znaju gdje su te grobnice i istinu o nestalima. Dok još ima svjedoka zločina, dok ima obitelji i nas zainteresiranih da se to pitanje rješava, do traženih informacija treba doći milom ili silom - kazao je župan Ivan Anušić koji je, zajedno s predstavnicima grada Osijeka, Vlade i Ministarstva branitelja sudjelovao u posljednjem ispraćaju.

Svaki lijes, nakon ceremonije, pokopan je u svoju grobnicu. Oni koji nisu imali osigurana grobna mjesta, dobili su ih od Grada Osijeka.

SPOKOJ NAŠLO 12 OBITELJI NESTALIH 'Odmah sam prepoznala nakit moje mame, njenu odjeću. Ona će napokon biti pokopana'

- Pronalaskom masovne grobnice u Boboti rodila se nova nada i ostalim obiteljima nestalih da će napokon i oni pronaći svoje voljene. Ostalo je 1840 nestalih osoba među kojima i još nekoliko ima iz Tenje. Najveći broj njih nalazi se na području hrvatskog podunavlja - kazao je tom prilikom Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Cijeli serijal Nestali pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 21

  • domačapuca 13.04.2022.

    ...počivali u miru...a ja mog tatu nikad neću moći pokopati--:-(...njega su odveli tam prek...i kaj zaboravi...Hvala političarima

  • 08.04.2022.

    Slava poginulim inesretnoj Obitelji ali tko tocno ce za to odgovarat ili popapala maca jer je politika takva

  • rdg 08.04.2022.

    Citam tekst i nigdje ne vidim tko je ubio te ljude....sigurno su to ucinile Ustase....

Komentiraj...
Vidi sve komentare