Obavijesti

News

Komentari 0

'Odmah sam prepoznala nakit moje mame, njenu odjeću. Ona će napokon biti pokopana'

'Odmah sam prepoznala nakit moje mame, njenu odjeću. Ona će napokon biti pokopana'
2

Grobnica 12 mještana Tenja nestalih 1991. otkrivena je lani na mrciništu u Boboti. Obitelji su ih putem slika identificirale u osječkoj bolnici

VIDEO

Pera Mamić iz Tenja imala je 65 godina kad su je četnici iz njezine kuće u starom dijelu sela odveli u improvizirani logor u kino dvorani u centru sela. Tu su doveli još 15-ak ljudi koji su ostali u svojim kućama nakon pada sela misleći da im nitko neće ništa nažao učiniti jer nikome nisu ništa skrivili. No Pera je, kao i ostali, bila u krivu. Samo zato što je Hrvatica četnici su je u kino dvorani tukli i zlostavljali, a nakon nekoliko dana kamionom odvezli u nepoznato i ubili.

Grobnica 12 nestalih mještana Tenja otkrivena je 30 godina kasnije, u studenom prošle godine. Njihova tijela ekshumirana su na mrciništu nedaleko od Bobote, a svi odreda ubijeni su s jednim ili dva metka u glavu. Na popisu identificiranih našli su se Marija Cerenko, Ana Horvat, Katica Kiš, Pera Mamić, Josip Medved, supružnici Stipa i Evica Penić, Josip Prodanović, Stevo Topalović te braća Ivan i Vlado Valentić.

Identifikacija ekshumiranih iz masovne grobnice kod Bobote
Identifikacija ekshumiranih iz masovne grobnice kod Bobote

- Odmah sam prepoznala mamine ostatke. Ona je imala očnu protezu, umjetno oko, koje sam odmah vidjela na slikama s ekshumacije. Prepoznala sam i njen nakit, naušnice, odjeću. Strašno mi je to vidjeti, ali osjećam kao da mi je kamen pao sa srca jer konačno imamo mjesto gdje ću je pokopati, posjetiti na grobu koji već godinama stoji prazan i čeka - kaže kroz suze Perina kći Vera Perković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šutke, sa suzama u očima i strepnjom u srcu hoće li na fotografijama koje će im pokazati djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja prepoznati svoje najmilije, razgovor s ministrom Tomom Medvedom čekale su i druge obitelji nestalih. Svi su pozvani u Osijek u bolnicu na identifikaciju putem slika. Dvojbi, pak, nije bilo s obzirom na to da je svima DNK analiza pokazala poklapanje s više od 99 posto.

- Svi su civili nestali u Tenji u srpnju 1991. godine. Najmlađa osoba imala je 19, a najstarija 77 godina. Ovo je prestanak neizvjesnosti za njihove obitelji koje 30 godina čekaju vijesti o tome gdje su tijela njihovih najmilijih. Svakodnevno provodimo probna iskapanja, prikupljamo saznanja o mogućim grobnicama, povećavamo suradnju svih naših službi u procesu. Pozivamo sve koji imaju informacije o grobištima da nam se obrate s punim povjerenjem, ni jednu informaciju ne odbacujemo i ne isključujemo - rekao je ministar Tomo Medved ističući kako i nadalje posve izostaje suradnja Srbije po pitanju nestalih.

- Godinama sam intenzivno tražila informacije o mami koja je ostala u Tenji jer nije željela napustiti svoju kuću. Stara žena je bila uglavnom unutar kuće kad je selo okupirano. Metkom u potiljak ubio ih je čovjek kojeg su oni dobro znali, četnik iz Tenja koji je odrastao s njima i igrao se u prašini s njihovom djecom. Za zločin mu je suđeno u Beogradu, ali je oslobođen - kaže ogorčeno Ivka Trajković (74) iz Tenja, koja je u otkrivenoj grobnici konačno našla majku Mariju Cerenko. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...