To je to što me zanima!

Policija je po prvi put koristila NENO alarm: Evo o čemu je riječ

NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo već u posebno rizičnim nestancima djece
Vidi originalni članak

Na području Zagreba danas je nestala maloljetna curica, a policija je u potrazi za njom po prvi put aktivirala NENO alarm. Curicu su u međuvremenu pronašli.

NENO je kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira putem društvenih mreža.

Iz MUP-a su nam objasnili da je NENO alarm zapravo dodana vrijednost već postojećim alatima traganja za nestalom djecom i aktivirat će se iznimno samo kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka kod kojih postoji dodatna zabrinutost zbog moguće viktimizacije.
 
U Hrvatskoj se, srećom, većina nestanaka djece odnosi se na kratkotrajne bjegove zbog neposluha ili avanturizma te do ovog slučaja nije bilo visokorizičnih slučajeva nestanaka djece u kojima bi se izdao NENO Alarm. Dakle, NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

POLICIJA JU TRAŽI Jeste li je vidjeli? Dragica (70) je nestala u srijedu u Zagrebu
 
Naime, NENO Alarm se izdaje kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen djetetov život i zdravlje ili da je izloženo teškoj viktimizaciji.

Prije aktivacije NENO Alarma trebaju biti ispunjeni sljedeći kriteriji:

  • postoji razlog za vjerovati da je nestala osoba mlađa od 18 godina;
  • postoji razlog za vjerovati da nestalom djetetu prijeti ozbiljna opasnost po njegov život i zdravlje ili je izloženo teškoj viktimizaciji;
  • postoji razlog za vjerovati da bi izdavanje NENO Alarma pomoglo u pronalasku djeteta s obzirom na sve relevantne okolnosti,
  • uključujući postoji li dovoljno opisnih informacija o okolnostima nestanka (npr. opis odjeće, fotografije, opis vozila u kojem je dijete
  • zadnji put viđeno, itd.),  te koliko je vremena prošlo od kad je dijete zadnji put viđeno i od kad je prijavljen njegov nestanak.

NOVA AKCIJA Splitska policija: Jeste li vidjeli crnog tipa? Skinite aplikaciju i ne dajte mu da vas pokrade...
 
Napomenuli su da je upotreba ovog sustava izuzetno rijetka i da treba biti ograničena isključivo na najteže slučajeve nestanaka djece. SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) služi drugoj svrsi - kako bi naši građani, kao i građani drugih zemalja koji trenutno borave na području RH, putem mobilnih uređaja, bili pravovremeno obaviješteni o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Korištenje SRUUK-a radi slanja alarma o nestanku djeteta bilo bi suprotno Pravilniku o postupku ranog upozoravanja stanovništva (NN 91/2023).

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Maggie07950 12.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju ---> NU21.FUN

  • jebonick👍 11.02.2024.

    super aplikacija iliti šta već.. zašto se ne koristi više.. ionako cijele dane blejimo u mobitele.. možda nekome pomognemo..

  • a nu 11.02.2024.

    svakaa čast

Komentiraj...
Vidi sve komentare