To je to što me zanima!

Policija, revizija i Uskok u HEP-u ispituju poslovanje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvatsku elektropriveredu tereti se da su oko 1,5 milijarde kuna prikrili u knjigovodstvu te da su sklapali štetne ugovore i nezakonito trošili novac
Vidi originalni članak

Državno odvjetništvo i USKOK zatražili su od policije kriminalističku obradu nad poslovanjem Hrvatske elektroprivrede. Najviše prijava protiv Uprave HEP-a odnosi se na nezakonito trošenje sredstava, sklapanje štetnih ugovora i lažiranje bilanci, javlja Jutarnji list. HEP je navodno tijekom 2008. knjigovodstveno prikrio gubitak od milijardu i pol kuna. U prijavama se također navodi kako se bilancom manipulira na nekoliko razina poslovanja. S ključnim partnerima HEP-a (Končar, Dalekovod, Siemens, Đuro Đaković i drugi) dogovoreno je da ne ispostavljaju fakture za listopad, studeni i prosinac 2008., nego da ih presele u siječanj i veljaču 2009. kako bi rasteretili troškove plaćanja poreza i PDV-a za 2008. Samo tako su srezali troškovni udio u bilanci za 350 do 500 milijuna kuna. HEP državi nije platio niti višemilijunski porez. HEP je i troškove sanacije objekata smanjio za više od 110 milijuna kuna. U prijavi se tvrdi da je za to zaslužno knjigovodstveno-administativno produljivanje vijeka rada postrojenja, koji je odavno istekao. Na poslovanje HEP-a nije reagirala niti jedna od Vladinih agencija, Hanfa ili HERA. No najpoznatiji nezavisni procjenitelj kreditnog rejtinga, tvrtka Standard &Poors, u posljednjih je šest mjeseci dva puta smanjivala kreditni rejting HEP-a.


HEP: "NE ZNAMO NIŠTA O ISTRAZI"
Nemamo saznanja o istrazi, izvijestili su u ponedjeljak iz HEP-a. Po završetku revizije financijskih izvješća za 2008. javno će objaviti izvješća i prezentirati revidirane rezultate poslovanja.
- Uprava HEP-a je uložila velike napore da stabilizira poslovanje što se pokazalo i u prvom kvartalu ove godine kada je ostvarena dobit od 200 milijuna kuna, kaže glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić. Smatraju kako je Jutarnji list objavio "čitav niz netočnih, neistinitih i pogrešno interpretiranih podataka". U zagrebačkoj policiji nisu ništa rekli o navodnoj kriminalističkoj obradi.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • boresky 20.04.2009.

    Je,kak da ne!!!Kaj bude s ispitivanjem prodaje Hrvatsih Telekomunikacija koje je Mudrinić prodao Njemcima za svoju korist a ja plaćam pretplatu i za tel. i za Internet????KOJA PLJAČKA NARODA!!!!

  • skolic3 20.04.2009.

    Nek odmah provjere otkud mi 1500 kn zaostatka za 6 mjeseci a kuham i grijem se na plin????

  • tužni šokac 20.04.2009.

    napustila ih je pamet ministri gospodarstva vlada u pravnim državama daje koliktivnu ostavku u japanu sami vrše harakiri a kod nas vidjet ćete npr.to nam oporba smjestila pred izbore gdje mi to živimo-ovo je država ratnih profitera-zdravih penzionera propalih ministara itd.jednom riječju sramota

Komentiraj...
Vidi sve komentare