To je to što me zanima!

Istraga u riječkom KBC-u: Tri radnice sakrile skupe lijekove, pronađen nakit i umjetnine

KBC Rijeka je kao poslodavac bio primoran otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, stoji u odgovoru KBC-a za 24sata.
Vidi originalni članak

U podrumskom skladištu Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, pronađena je veća količina citostatika, skupih lijekova za liječenje oboljelih od raka, kojima je istekao rok trajanja, dok su u prostorijama gore navedene Klinike pronađene velike količine zlata, skupog alkohola i umjetničkih slika.

Po pravilima bi se lijekovi, koji se ciljano nabavljaju za pojedinog bolesnika, trebali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno skladištiti ako se ne potroše. Kako je lijekovima istekao rok trajanja, oni se više ne mogu koristiti i radi se o višemilijunskoj šteti za hrvatsko zdravstvo.

NA KLINICI NA ONKOLOGIJU Zaposlenice KBC-a Rijeka dobile otkaze zbog lijekova u podrumu kojima je istekao rok trajanja

Zbog toga su kako doznajemo, tri djelatnice od kojih je jedna predstojnica navedene Klinike, dok su druge dvije medicinske sestre, a koje se smatra odgovornima za propuste, dobile izvanredne otkaze. 

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnici, cijeli slučaj u KBC-u Rijeka dalje je na policiji i DORH-u koji će provoditi izvide, jer je prilikom istraživanja na gore navedenoj Klinici pronađen i veliki broj boca skupog alkoholnog pića, zlatnog nakita, umjetničkih slika, te više od 150 korištenih poklon-vrećica. Lijekovi su bili skriveni u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

KBC Rijeka: Bili smo primorani dati im otkaze

Službeno su nam iz KBC-a Rijeka odgovorili da su bili primorani dati otkaze trima djelatnicama Klinike.

- Nakon razrješenja dosadašnje predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, o čemu su mediji već upoznati, a zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za Ustanovu i državni proračun, KBC Rijeka je kao poslodavac bio primoran otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa. U skladu s navedenim, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima zbog čega u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi dodatne informacije. Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja, Uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog s dokumentacijom za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal) no djelatnica je neposredno pred početak otkazala ranije dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja.

Utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, obzirom da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne. Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to – uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti - nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative - stoji u odgovoru KBC-a Rijeka za 24sata.

Navode kako se rad Klinike za radioterapiju i onkologiju odvija nesmetano, uključujući i rad Multidisciplinarnog tima za bolesti dojke, a Klinika uredno prima pacijente te provodi sve medicinske postupke. 

- Uprava KBC-a Rijeka nastavit će u radu inzistirati na zaštiti zakonitosti poslovanja i osiguranju kvalitete po načelima dobre prakse, kao što to čini od početka mandata - stoji u odgovoru za 24sata. 

Idi na 24sata

Komentari 150

  • lignjalignja 19.08.2022.

    Riba smrdi od glave. Zašto onkološkim bolesnicims pripisuju jeftine lijekove. Po jeftinom ( generičkom) lijeku izgubila sam nekoliko kilograma nakon operacije o zračenja koliko mo je bilo loše. Onkologica se prepala nakon godinu dana i dala mi odoginal lijek i sad sam ok. Eto, čisto da se zna šta Berioš radi s bolesnim ljudima dok istovremeno baca tzv. cjepiva u smeće. Da ne na spominjem zastarjele i stalno pokvarene akceleratore za zračenje.

  • pocetnik 19.08.2022.

    ja bih ovako..ako je netko umro sto nije dobio lijek , onoliko koliko je proslo od smrti, toliko dugo njih u zatvor..a oni koji jos zive, doktorici i sestrama odrediti zatvor dok oni zive...a nek im bog da bar jos 30 godina zivota..kakav smo mi to narod postali...ili smo oduvijek bili takvi pa smo cekali svoju drzavu da se pokazemo u pravom svjetlu..sramota...

  • eva60 19.08.2022.

    Ali ako malo bolje razmislimo shvatiti ćemo da se piše sve što ulazi u bolnicu i sve što se potroši. Dakle to je mnogo dublje. Zna se točno što koji pacijent prima osim ako se i to krivotvori. Piše se da je pacijent dobio lijek, a možda je dobio andol. Znamo da nije u pitanju sigurno samo jedna bolnica, ali je znak da se ostali poslože, odnosno da očiste podrume

Komentiraj...
Vidi sve komentare