To je to što me zanima!

Poljaci okupirali splitske ulice: Stopirali iz Zadra zbog izbora

Oboružani vodom, šeširima, zaštitnim maskama, Poljaci od jutra dolaze pred konzulat u Splitu kako bi dali glas na predsjedničkim izborima. Tomaza i Tatianu Poljaci su prevezli od Zadra na glasačko mjesto
Vidi originalni članak

Ogroman broj poljskih turista okupirao je jutros splitske ulice, ali ne zbog neke turističke manifestacije, već zbog predsjedničkih izbora u toj zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO IZ SPLITA

Oboružani šeširima, bocama vode, a neki i zaštitnim maskama, Poljaci stoje u koloni koja se proteže ulicama oko poljskog konzulata u Istarskoj ulici od ranog jutra. Nervozni vozači trube Poljacima da se maknu s ceste, mnogo njih nosi kišobrane, ne vide kuda se ostali kreću, svako malo pale se alarmi na parkiranim automobilima kako se ljudi na njih naslone

Tu je mnogo roditelja s malom djecom, kućnih ljubimaca, čitavih obitelji.

Tomaz i Tatiana s ovim su znakom stopirali od Zadra, samo kako bi mogli doći na izbore u Split.

- Već za 10 minuta našli smo prijevoz, stali su nam također Poljaci. Sada čekamo da oni parkiraju pa će nam se pridružiti

- Red je dosta dug, hoće li vam biti teško čekati po ovako jakom suncu? - pitamo Tatjanu.

- Ma neee, ma to su slatke brige - odvrati s osmijehom, a Tomaz će na to da prognoziraju kako će do ulaza u konzulat doći tek za dva sata, znači oko 15 sati.

Važno je dodati i da se kolona povećava, umjesto da se smanjuje.

Birališta su otvorena u 7 ujutro, na vratima konzulata samo je jedan policajac na oko pet stotina glasača

Gužva je nastala duž nekoliko ulica; Istarskom, Tolstojevom, Vukovarskom, ulicom Marina Držića i Riječkom ulicom.

Zbisek je došao sa suprugom i psom Pascalom. Pascal ima dvije i pol godine, granicu je prošao bez ikakvih problema, a glasat će, govori nam njegov čovjek, za konzervativnog kandidata Dudu. Pitali smo Pascala je li mu dosta čekanja i želi li ići prošetati, ali na to je začuo lavež drugog psa u podugačkom redu Poljaka pa je naš intervju završen. 

Zbisek kaže da čekaju već četiri do pet sati i da nemaju nikakvih problema. 

- Možemo još ovoliko ako treba - dodaje Poljak pokazujući na pripremljene boce vode. 

- Ali niste došli ni na pola puta do biračkog mjesta? - skrenemo mu pozornost. 

- Ma, to je ništa. Nama je super! Samo da do večeras stignemo glasati i sve će biti okej - odvrati Poljak. Uočio je da mi stalno namještamo masku koja nam pada preko nosa, jer ovdje na splitskom asfaltu je zbilja sparno. Pokazuje nam da on svoju nosi u torbi, jer nije još uvijek obavezna u Hrvatskoj.

Pravo glasa na izborima ima oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. 

Za predsjednički mandat bore se  aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski. Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament. 

Trzaskowski bi tako u slučaju pobjede mogao blokirati zakone koje donosi donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu drži stranka Pravo i pravda (PiS), Dudin saveznik. 

 

Idi na 24sata

Komentari 182

  • BlackRaven 12.07.2020.

    Najjači mi ovaj koji drži mobitel u ruci i kartu grada. Valjda slikao mobitelom kartu grada. Nije čovjek čuo za GPS...Ideš ono idem se ukokat odmah..

  • Krystian 12.07.2020.

    Niech żyje wielka Chorwacja! Živela velika Hrvatska!

  • Makeba 12.07.2020.

    Pozz iz Gdynia 👋

Komentiraj...
Vidi sve komentare