To je to što me zanima!

Poljska prijeti posljedicama ako im Bruxelles ne isplati novce

Poljska će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su u utorak vladajući poljski političari
Vidi originalni članak

Bruxelles je naime signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave.

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde.

EUROPSKA UNIJA Tužbe i opomena Mađarskoj, novi korak protiv Poljske

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sustav učinkovitijim, odbacivši da se miješa u sudove iz političkih razloga.

„Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Europska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom“, rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik PiS-a.

No, nije precizirao na što konkretno misli.

PORUKA EU poziva Mađarsku i Poljsku: Jačajte demokratske standarde

Odbijanje Varšave da pristane na europske zahtjeve u vezi pravosuđa potaknula je kritike oporbe da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Europske unije, što vlada odbacuje.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • čimbenik 10.08.2022.

    Mađarska ima svoja pravila, sada Poljaci, a jedino Hrvatska (suverena i neovisna država) pokorno sluša EU??!! Pametnom dosta!

  • Rrustika 10.08.2022.

    EU postaje centralizirana totalitarna tvorevina, da ne koristim teže riječi, iako ne bi bilo pogrešno.

  • ravno1 09.08.2022.

    1. Jedno bitno pitanje vezano uz EU komisiju je - tko je njih izabrao i postavio na ta mjesta? 2. Nastavno tome, ako ne znamo tko ih je izabrao, kako ćemo saznati tko ih je ovlastio da nameću ovakve nenormalne sankcije Poljskoj? 3. Koliko su lukavi dotični iz EU komisije najbolje se vidi po sankcijama koje su uveli Rusiji a te sankcije više pogađaju EU nego Rusiju. Rusija se sigurno sljedeću zimu neće grijati na 18 stupnjeva kao mi, naće zatvoriti bazene kao Njemačka, neće umjesto tople vode distribuirati hladnu u određenim dijelovima dana kao Njemačka itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare