To je to što me zanima!

Pomaže: Splitska humanitarka Ana volontira već 11 godina

Pomažući ugroženim skupinama društva, Ana smatra da se obogaćuje i postaje boljim čovjekom. Ona je fizioterapeutkinja i neuroterapeutkinja, a znanje koristi kako bi pomogla onima kojima te vježbe olakšavaju život
Vidi originalni članak

U splitskoj udruzi Zvono, za osobe s intelektualnim teškoćama, te u udruzi Parkinson štićenici dobro znaju ime Ane Lešine.

Ona je fizioterapeutkinja i neuroterapeutkinja, a svoje znanje koristi kako bi pomogla onima kojima te vježbe olakšavaju i obogaćuju život.

- Od malih nogu sam se susretala s humanitarnim radom, a s bakom sam išla sakupljati članarinu za Crveni križ i u društvo Naša djeca - ispričala nam je simpatična Ana. Sve je počelo prije 11 godina kad je prvi put došla u udrugu Zvono.

- Zapravo nisam znala što me čeka, ali kad sam prvi put vidjela tu grupu ljudi s intelektualnim poteškoćama, odmah sam se zaljubila u taj posao. Jednostavno smo odmah ‘kliknuli’ svi zajedno, i oni su od tada dio mog života. Iako sam nezaposlena i nadam se zaposlenju, i kad pronađem posao, neću ih napustiti, nastavit ću im pomagati - kaže Ana.

A u njenu priču i sami smo se uvjerili. Došli smo u udrugu Zvono, gdje je Ana vježbala sa štićenicima. Teško je i opisati njihovu razdraganost kad im njihova volonterka počne demonstrirati razne vježbe, od onih za razgibavanje do kompliciranijih i težih sustavnih vježbi. Nakon vježbi terapeutski učinak ima i obično druženje uz razgovor. Sve je prštalo od smijeha i dobrih vibracija, a članovi udruge Anu jednostavno obožavaju. Slično je bilo i u udruzi osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Kako su nam rekli članovi, oboljelima od te opake bolesti vježbanje znači više od lijekova. Lijekovi omogućuju normalno funkcioniranje, a ispravno i redovito vježbanje značajno usporava bolest.

A za ispravno vježbanje zaslužna je upravo Ana, koja je o svom trošku u Zagrebu završila poseban, takozvani Bobath tečaj za neuroterapeute.

Ana je inače još prije deset godina završila studij, no ne može pronaći posao u struci.

- Imam neki dišpet. Unatoč tome što ne dobivam šansu, nastojim biti još bolja, na ponos mojim udrugama i mojoj obitelji. A što se tiče pomaganja, u tome se nikad ne umorim. Činjenje dobra obogaćuje me kao osobu - zaključila je.

Reportažu o Ani gledajte u četvrtak u “Dobro jutro, Hrvatska” i na ponoshrvatske.hr.  

Pomaže jer joj je stalo do drugih  

Uz volontiranje u udrugama, Ana često obilazi korisnike u njihovim domovima. Nesebično je na raspolaganju tijekom cijelog dana, a najvažniji joj je osjećaj da je nekome pomogla. Za veće blagdane dobrotvornim društvima daruje višak svoje odjeće i obuće.     

Specijal Ponos Hrvatske

Idi na 24sata

Komentari 6

  • --- DAVOR --- 07.01.2017.

    https://web.facebook.com/1842129466014838/photos/a.1843125522581899.1073741828.1842129466014838/1901135980114186/?type=3 Zapitajte se dali ste na ovo ponosni što se događa u državi?? Ako ste SDP-HDZ glasaći sigurno jeste ponosni jer oni su doveli narod do toga!! Ne biste treali bit ponosn nego posramljeni!! Vi ste to birajuči SDP-HDZ prouzročili! SOCIOPATIJA!! ŽIVI ZID na to upozorava. Takve stvari nečete vidjet na portalima nego sise i guzice!

  • sandstorm 05.01.2017.

    S 11 god. biti tako altruista...svaka cast!!!

  • draganz 05.01.2017.

    Hvala bogu da nas ima još. Volonter sam punih 37 god od davne 1979. Veliki veliki pozdrav svim volonterima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare