To je to što me zanima!

Pomor ptica pčelarica: Zatrpali su im gnjezdilišta kamenjem...

Polagana i bolna smrt: Uz Peručko jezero nalazila se druga po redu najveća hrvatska kolonija ptica pčelarica. Iz nekog razloga netko ju je odlučio uništiti.
Vidi originalni članak

Ptice pčelarice su strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj, a uz Peručko jezero nalazila se druga po redu najveća hrvatska kolonija tih ptica. No netko je odlučio da mu smetaju pa ih je poubijao. Kamenjem je namjerno zatrpao čak 35 rupa u kojima se ptice gnijezde.

To je u petak ujutro otkrio naš poznati fotograf Miroslav Marić koji je samo pet dana ranije gledao vesele ptice u fazi gnježđenja. Šokatne fotografije je objavio i na svojem Facebooku

- Ostao sam zaprepašten. Odmah sam pozvao policiju i Državni zavod za zaštitu prirode ( DZZP) te su oni napravili očevid. Razgovarao sam s mještanima i oni misle da je to nedjelo učinio lokalni pčelar-lovac. Kazali su da se tamo 'motao' i da su ga te ptice strašno živcirale - ispričao nam je u razgovoru Marić. 

Ove ptice se, kao što im ime govori, najčešće hrane kukcima pa tako i medonosnim pčelama. A to zna često naljutiti pčelare

- Uz to što su im svega deset posto ulova pčele, one puno više vole krupnije kukce, kao što su stršljenovi, inače veliki neprijatelji pčela - kazao je Marić.

U PU Splitsko-dalmatinskoj su nam potvrdili da su nakon dojave oko 6 sati ujutro izašli na lice mjesta i zajedno s inspektoricom DZZP-a napravili očevid te da sad tragaju za okrutnim počiniteljem.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 69

  • najiram 10 12.06.2017.

    pitanje je kolike štete su te zaštičene vrste pravile na pčelinjaku...neka ih seciraju pa če vidjeti da im je sedini meni pćele i to su im posebna poslastica marice u oplodnji...valjda čovjeku prekipjelo ...no sada ono krupijalno pitanje za zaštitare tih i dugih ptica...zašto ako ih toliko vole ne hrane iz svojih đepova...pa se ovakve situacije neče dešavati...treba hitno donijeti zakon o zaštiti njihove lovine od gnjusnih zaštićenih predatora...koji su to pomračeni umovi koji zaštičuju ono što drugima uništava možda jedini izvor zarade...a zaštitari ne dobivaju baš male novce od države zašto im ne uzgajaju izvor hrane ...od zečeva fazana ovaca kokoši..raca..riba..i rugih vrsta životinja koje inaju meniju te zaštićene vrste...zašto po istom kljuću ne izračunavaju štete koje prave te zaštičene vrste....

  • Dalibor0704 11.06.2017.

    Ne mislite valjda da će panduri tražiti otiske prstiju po kamenju radi nekoliko šaka perja. Imaju oni pametnijeg posla, skupljaju harač za prekoračenje brzine. Ptice se financijski ne isplate.

  • Mala vevejica 11.06.2017.

    To je bar lako otkrit. Nema puno ljudi da se bave pčelarstvom u okolici peruca. Sad dobro pročešljati oduzet svu opremu i strpat u zatvor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare