To je to što me zanima!

Pompeo zbog Huaweija i vojne potrošnje na europskoj turneji

"Predsjednik nije zadovoljan”, rekao je Pompeo za Trumpa koji stalno prigovara oko nedovoljne potrošnje članica NATO-a. Tema svake stanice njegova puta bit će i Huawei
Vidi originalni članak

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je započeo petodnevnu europsku turneju odgođenim posjetom Berlinu gdje će, prema najavama, postaviti pitanje nedostatne njemačke vojne potrošnje, suradnje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem i njemačkog sudjelovanja u ruskom plinovodu Sjevernom toku.

Pompeo će se susresti s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom poludnevnog boravka u Njemačkoj. On je u Berlin trebao doći početkom mjeseca no u posljednji je trenutak otkazao put zbog porasta napetosti oko Irana, još jednog pitanja u kojemu SAD i Njemačka ne dijele isto stajalište.

OPTUŽBE ZBOG HUAWEIJA Mađari zbog 'licemjerja' oko Kine kritizirali zapadnu Europu

Pompeo će posjetiti Šicarsku, Nizozemsku i Britaniju.

Prije odlaska u Njemačku Pompeo je novinarima kazao kako ta zemlja mora učiniti više kako bi dosegnula vojnu potrošnju od dva posto BDP-a usuglašenu u okviru NATO-a.

“Predsjednik nije zadovoljan”, rekao je Pompeo za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji stalno prigovara da Njemačka i druge članice NATO-a ne troše dovoljno novaca na vojnu potrošnju.

“Moraju izraditi plan kako to ostvariti. Moraju pojačati napore”, rekao je Pompeo. “Oni su značajno, veliko gospodarstvo unutar Europske unije i moraju se u cijelosti aktivirati i odvojiti primjerena sredstva za zaštitu Europe”.

Pompeo je kazao da će Huawei, koji Washington smatra prijetnjom sigurnosti NATO-a biti tema svake stanice njegova puta u Europi.

PORUČILI AMERIKANCIMA Huawei: Ugrožavate milijarde ljudi, obustavite ilegalne radnje

Washington od saveznika traži da ne koriste Huaweijevu 5G tehnologiju s tezom da će ona omogućiti Kini špijuniranje.

Pompeo će ukazati i na američke rezerve prema Sjevernom toku koji će omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu u prijenosu plina do Europe.

Trump je upozorio zapadne tvrtke da ulaganjem u taj projekt riskiraju sankcije. Njemačka je objavila da ostaje predana tom projektu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Symbian 31.05.2019.

    Običnim rječnikom se to zove: reketarenje.

  • papajaoo7 31.05.2019.

    Čitaj žele da više naručuju američkog oružja! Praktički da Europa pokreće američu industriju. Njemačka je to već odpepala, Švabama istječu resursi za Tornado avion koji je bio zajednički europski projekt, sad su Njemci najavili razvoj novog lovca u kooperaciji ne znam još s kim to se vjerovatno pregovara, a amerima se to za čudo ne sviđa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare