To je to što me zanima!

U Ukrajini napeto: Porošenko ipak ne dolazi na inauguraciju

Riječ je najvjerojatnije o potpisanom primirju sukoba u Ukrajini za koji je još neizvjesno hoće li se i održati. U takvoj situaciji ne može si dopustiti izbivanje
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je u petak najavio svoj dolazak na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, u subotu popodne otkazao je dolazak.  Riječ je najvjerojatnije o potpisanom primirju sukoba u Ukrajini za koji je još neizvjesno hoće li se i održati. U takvoj situaciji predsjednik države ne može si dopustiti izbivanje iz svoje zemlje.

U tranzitnom uredu Kolinde Grabar Kitarović bili su jako sretni u petak kad su primili vijest da Porošenko dolazi na inauguraciju. Ipak, razumiju njegove razloge.

Na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović sada je sigurno dolazi osam predsjednika država- Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova.

Nema mira u Ukrajini

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da nema popuštanja u ofenzivi proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini koji pokušavaju zauzeti što više teritorija prije nego što na snagu stupi primirje u ponoć, odnosno 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Sporazum o primirju predviđa uspostavu tampon zone i povlačenje teškog naoružanja odgovornog za smrt više od 5.000 ljudi u sukobu koji je izbio prije gotovo godinu dana.

Pobunjenici su napredovali daleko preko crte razdvajanja prema ranijem sporazumu o prekidu vatre dogovorenom u rujnu u Minsku, a novi dogovor predviđa da povuku svoje teško naoružanje oko 75 km kako bi ih povukli iza tih crta dok ukrajinsko teško oružje treba biti povučeno 25 km.

Sedam ukrajinskih vojnika ubijeno je, a 23 ranjeno u borbama u posljednja 24 sata. Sukobi su bjesnili oko željezničkog čvora Debalceva na pola puta između pobunjeničkih središta Donjeck i Lugansk te oko strateške luke Mariupol na obalama Azovskog mora, po ukrajinskoj vojsci.

Idi na 24sata

Komentari 197

  • adan1 15.02.2015.

    Ni ja necu doci,imam pametnja posla.

  • muni seferendi 15.02.2015.

    inaugurancija,protokol,uzimanje slobode narodu koji živi po tim ulicama koje su zaposjeli, bože dragi kakvih gluposti čovjek još neće izmislit

  • Velikaya_Horvatiya 15.02.2015.

    Ukrajinci razbili blokadu kod Debeljceva i cesta je prohodna

Komentiraj...
Vidi sve komentare