To je to što me zanima!

Poruka Kolindi: 'Preko Turske ne može upravljati Bošnjacima'

Ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH
Vidi originalni članak

Brojne su reakcije iz Sarajeva na susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Hrvatska predsjednica odlaskom u Tursku ujedinila je bošnjačke političare. 

- Iako spadam u političare koji nerijetko imaju drugačije mišljenje od predsjednika Turske Erdogana, smatram njegovu izjavu da se odnosi u Bosni i Hercegovini mogu rješavati u našoj zemlji potpuno ispravnom i stoga je zaista podržavam. Usto, predsjednica Hrvatske, gospođa Grabar Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru - rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reagirao je i uoči ovog susreta istaknuvši svoje prijateljstvo s Erdoganom.

Potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene Izbornog zakona na način kako to očekuju bosanskohercegovački Hrvati nego za presudu u predmetu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu koji se odnosi na provedbu prava nacionalnih manjina.

- Na temelju dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati načelnu potporu BiH u skladu sa stavovima Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu provedbe presude Sejdić-Finci i izmjene izbornog zakona koji neće pridonijeti daljim nacionalnim podjelama, rekao je Izetbegović, dodajući kako hrvatska predsjednica ne razumije odnos njega i Erdogana.

Portal televizije N1 donosi izjavu bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića koji je ustvrdio kako se „Hrvatska ranije znala nasukati zbog politike prema BiH“.

- Razgovori Hrvatske i Turske o unutarnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda. Neće se to dogoditi, to je potpuna naiva, to se mora provesti u BiH između svih strana, rekao je Josipović, a oštre su reakcije i sarajevskih medija i komentatora.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • cimerrr 10.01.2018.

    Bahrudin je dokaz da ekstremista ima na svim stranama. Da Kolinda namjerava razoriti BIH sa Erdoganom sigurno ne bi razgovarala o BIH.

  • efteling 10.01.2018.

    Zamena teza...prvoi treba utvrditi broj Hrvata koji su ostali u Bosni...

  • Tajosmb 10.01.2018.

    Kaj reč.Osim bože pomozi kad ova pomaže bilo kom.Ja je osobno ne priznajem za predsjednicu.Ona je predsjednica bosanaca ,ercegovaca i dijaspore.Moja NE

Komentiraj...
Vidi sve komentare