To je to što me zanima!

Poslodavci upozoravaju: "Ovo je Hrvatskoj posljednja šansa"

HUP je od političkih stranaka zatražio odgovore na 16 pitanja koje smatraju ključnim za rješavanje problema koji ograničavaju rast i razvoj gospodarstva
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uoči parlamentarnih izbora zatražila je od političkih stranaka odgovore na 16 pitanja koje smatraju ključnim za rješavanje problema koji privatnom sektoru ograničavaju rasta i razvoja. Poslodavci traže konkretna rješenja koja će biti ključni dio stranačkih programa, javlja tportal.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, upozorila je da su predstojeći izbori zadnja šansa za Hrvatsku da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. 

- U petak očekujemo nove rezultate koji će pokazati blagi gospodarski rast od 0,2 do 0,3 posto. Vlada će nas izvijestiti da izlazimo iz recesije. Mi to ne sporimo, ali gospodarstvo i dalje stagnira. Izostao je brz oporavak, nema zamašnjaka razvoja. Želimo da gospodarstvo konačno oživi i da građani žive bolje. Detektirali smo 16 bitnih problema naše ekonomije. Tražimo jasne odgovore u kome će smjeru nova vlada voditi Hrvatsku. Kakva će nam biti budućnost? - zapitala se Deranja. Napomenula je da njihova pitanja nisu nikakva novost, ali da do sada nije bilo političke snage da se krene u realizaciju i maknu kočnice gospodarskog rasta i razvoja.

- Sve vrijeme smo potrošili. Ovo je naša zadnja šansa, zadnji izbori da samostalno odlučujemo o našoj budućnosti - rekla je Deranja.

Majetić: Samo politika može riješiti neke probleme

Davor Majetić, direktor HUP-a, podsjetio je kako su i prije četiri godine, također prije parlamentarnih izbora, poslodavci sličnim dokumentom upozorili na probleme i dali rješenja, ali tada nije bilo nikakvog efekta.

Patrik Macek/Pixsell

- Mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Međutim u tom nastojanju ne možemo sami. Jedan dio koji snažno utječe na naše poslovanje i konkurentnost nije u našoj domeni, već to može riješiti samo politika - rekao je Majetić.

Na ovih 16 pitanja HUP traži odgovore: 

1. Kako će se obvezati na poštovanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?

2. Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj?

3. Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?

4. Kako ćete već u prvoj godini mandata ukloniti administrativne i investicijske barijere?

5. Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenja poslovnog sektora?

6. Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa?

7. Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenja državne imovine?

8. Kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?

9. Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih?

10. Kako ćete nadograditi kurikulum, odnosno, uspostaviti kvalitetniji sustav obrazovanja i strukturnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljivosti?

11. Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?

12. Kada ćete riješiti problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?

13. Kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?

14. Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?

15. Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo?

16. Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO-u i povećati iskoristivost EU fondova?

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Kopular 27.05.2015.

    U, strašno, uhljebima se tresu gaće, pa ako propadnu poslodavci, uhljebi će dizati kredite za svoje plaće, a pomalo i rasprodavati Hrvatsku. Nigdar ni bilo, da kredita ni bilo i nigdar nebu da kredita nebu. To je pravi odgovor poslodavcima.

  • ribic2 27.05.2015.

    Pitanje pod točkom 9 nije za Vladu već za vas. Interesantno je to da ste se, kao i mnogi novinari, obrušili na ovu garnituru na vlasti kao da su oni jedini uništili sve što je valjalo u državi, ali istina je da su mnogi od vas, u sprezi s "domoljubima", uništili i još uništavate jer vaš je moto, ako nećeš ti raditi za siću ima ih koji hoće a tako se ne vodi briga o zaposleniku, ali nikad niste pomislili da takvo vaše ponašanje tjera mlade van u potrazi za egzistencijom jer im vi ti ne osiguravate ovakvim robovlasničkim ponašanjem, a tu vam država pomaže ne činjenjem i puštanjem vam na volju hoćete ili nećete i koliko platiti radnika. Jeste li ikad pomislili od čega će ti ljudi živjeti kad i ako dožive starost i penziju?

  • 26.05.2015.

    A što vi hoćete? Vi uopće niste u poziciji nešto tražiti, jer vam se pogoduje i mazi vas se naveliko. Otpuštate trudnice na bolovanju, ne prijavljujete radnike, dajete im mizernu plaću bez uvjeta za rad a pogotovo sigurnost na radu. Sami pokrenite poslove, zaposlite stručne ljude a ne profesionalne menadžere-mlatioce prazne slame, manje mažnjavajte radnicima, manje kupujte službene aute, gradite manje vile, pa će vam biti bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare