To je to što me zanima!

'Postoje ozbiljne indicije da u medijima ima prljavog novca'

Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) raspravljalo je o dotoku sumnjivo stečenog novca u medije. Predsjednik Josipović je potvrdio kako se već vode neke istrage
Vidi originalni članak

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bila je posvećena vlasništvu nad medijima, a premijerka Kosor i predsjednik Josipović su zbog sjednice 40 minuta kasnili na proslavu 50. obljetnice Akademije medicinskih znanosti.

- Ima ozbiljnih indicija da u medijima ima sumnjivog kapitala, istrage se vode pa o detaljima ne možemo govoriti. Na državnim tijelima je da to završe sukladno Ustavu i zakonu - jedino je što je o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost želio reći Josipović. Ustvrdio je i da nitko iz politike nema ambiciju uređivati medije. 

Premijerka je najavila da će Vlada kroz idućih desetak dana pripremiti izmjene nekoliko zakona vezanih prvenstveno za vlasništvo u medijima kako bi se znalo ime i prezime ne pravnih nego fizičkih osoba. Kazala je i da porezna služba treba pojačati nadzor.

- Ne možemo očekivati slobodne medije i novinare ako nemamo pravi uvid u vlasništvo medija, jer mediji kreiraju mnogo toga. Razgovaralo se o onima koji ne plaćaju poreze, ima i toga. Nadležne službe u Ministarstvu financija će imati posla - rekla je Kosor.

Vijeće za nacionalnu sigurnost pozvalo je upravna, regulatorna i represivna državna tijela da u okviru svojih nadležnosti intenziviraju aktivnosti u cilju utvrđivanja zlouporaba, netransparentnih ulaganja i svih oblika kriminala veznih uz ulaganja u vlasničke udjele u medijima, stoji u propćenju. Zadužena su i da izrade analizu postojećih zakonskih propisa, ali i da predlože mjere kako bi se poboljšali uvjeti za punu transparentnost vlasništva i ulaganja kapitala u svim medijima te spriječila netransparentna ulaganja i zlouporabe.

>>> Izjave možete poslušati OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Nesvrstani_1 16.06.2011.

    Da li su vlasnici iz hrvatske vrhuške sve sredili i zamaglili pa se onda otvorila istraga?

  • borivoje 16.06.2011.

    Molim premjerku Kosor da odgovori na pitanje , Kada će biti ukinuta HTV pretplata. Isto je obečala prije cca. 8 mjeseci.

  • afrikanac 15.06.2011.

    Da nije bilo medija Sanader bi jos jasio ... Ubrzo cete i vi sjahati narodu sa grbace :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare