To je to što me zanima!

Slučaj 'Franak': Građani su na sudu pobijedili osam banaka!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Presuda: Banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu. Do preplaćenog novca građani mogu privatnim tužbama
Vidi originalni članak

U četvrtak je sudac Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu objavio nepravomoćnu presudu u 'Slučaju Franak'. 

Kako je sudac tijekom čitanja presude bankama objasnio, povrijedili su kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primijenili nepoštene i ništetne odredbe, nisu u cijelosti informirali i potrošače, radili su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, nisu pojedinačno pregovarali. Također, banke su samovoljno mijenjale kamatne stope, a posljedica svega je neravnoteža obveza banaka i građana.

Tužitelju banke moraju platit 441.875 kuna zbog sudskih troškova. 

U nepravomoćnoj odluci stoji da banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju. 

Banke bi, nakon pravomoćnosti presude, u roku od 60 dana trebale primijeniti novi izračun. 

Ukoliko presuda postane pravomoćna, građani neće automatski dobiti povrat novca. Obzirom da je sud odlučio u korist građana, oni imaju pravo pojedinačnim tužbama tražiti povrat preplaćenog novca.

Na izricanju presude je 15-ak članova Udruge Franak koji su, očekivano, zadovoljni i jako dobro raspoloženi. Već su si međusobno čestitali.

'Banke će se sigurno upustiti u žalbu'

Petra Rodik iz Udruge Franak rekla je za HRT kako je bitno naglasiti da je riječ o nepravomoćnoj presudi, a još jednom je naglasila da je bit svega da je sudac vratio stvari na staro i naglasio da je potrebno napraviti reobračun u kune.

- Ova presuda otvara mogućnost da potrošači krenu u individualne tužbe i bitno je reći da će se banke sigurno upustiti u žalbu i da ćemo imati drugostupanjsko suđenje i tek nakon njega će presuda biti pravomoćna. Ali bitno je reći da bez obzira što je nepravomoćna definitivno mijenja odnose snaga i odnos banaka i klijenata - rekla je Rodik.

Potrošačima je preporučila da se prije podnošenja individualne tužbe individualno konzultiraju s odvjetnicima.

- Bitno je reći da nije bilo moguće temeljem ovakvog sudskog procesa kolektivne naravi dosuditi odštetu unatrag. Za odštetu svatko mora krenuti u individualnu tužbu i to je bitno znati - zaključila je. 

Zaba: U slučaju pravomoćnosti imamo dovoljno kapitala

Tijekom dana stiglo je i šturo priopćenje Zagrebačke banke.  

- Ne možemo komentirati prvostupanjsku presudu, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju ćemo uložiti žalbu, nakon čega očekujemo daljnji nastavak postupka. No, čak i slučaju pravomoćnosti takve presude, Zagrebačka banka ima dovoljno kapitala za uredno poslovanje - stoji u priopćenju Zabe

Banke tužili zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa

Presuda je i prije donošenja nazvana povijesnom, a donesena je točno godinu dana nakon što je Trgovački sud dopustio prvu potrošačku kolektivnu tužbu. 

Podsjetimo, udruga Potrošač tužila je osam velikih banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanke) zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa i nepoštene primjene valutne klauzule.

Idi na 24sata

Komentari 378

  • petar ll 06.07.2013.

    to sto su banke radile to je jako dobro isplanirano za pljacku gradana na legalan nacin ,ako je vec stupilo puno pravna odluka da se sve vraca na pocetak onda banke moraju vratit novac uz kamatu stosu nepravno uzimali od gradana bez ikakvi privatni tuzbi odluka je pala i mora se postovat.,banke nisu izgubile nista vec su samo vratili tude .

  • user_40008 05.07.2013.

    Čestitam Udruzi . Nemam kredit (hvala bogu) ali koristim bankarske usluge platnog prometa i znam da nas deru kako stignu te da nas apsolutno nitko ne štiti u ovoj zemlji.

  • lexaurin 05.07.2013.

    Čisto sumnjam da možete temeljit optimizam na prvostupanjskoj presudi koja u HR obično ne znači ništa! Banke su tu radi profita, nisu nikakve socijalne ustanove. Krediti su njihova usluga, i za tu uslugu uzimaju proviziju. Pri potpisivanju kredita u ugovoru ti jasno stoji da je kamatna stopa promjenjiva. Također stoji i da se veže uz tečaj švicarskog franka, što naravno znači da može ići gore ili dolje. Da je pao, ne bi se nitko bunio.. I sad ti dolje potpišeš dolje da se slažeš sa uvjetima, i daš im zeleno svjetlo da te peru kako hoće, i onda su ti svi krivi, banke, država, bla bla...bojim se da se ne morate ničemu nadati....

Komentiraj...
Vidi sve komentare