To je to što me zanima!

Povjesničar: HOS nije više ni postojao za vrijeme operacije Maslenica, tu su bili HV i MUP

Paravojne postrojbe HOS-a tada više nisu postojale ni djelovale kao zasebne jedinice na području Republike Hrvatske. Operaciju su provele postrojbe Hrvatske vojske i MUP-a, kaže Miljenko Hajdarović
Vidi originalni članak

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio je obilježavanje operacije Maslenica '93. zbog toga što je prije njega vijenac trebao položiti čovjek s oznakama 'Za dom spremni', a uz njega su bili i pripadnici udruge HOS koji su na svečanost došli sa zastavama i grbovima prepunim ustaških simbola.

OTIŠLI I HRANJ I ZAPOVJEDNICI Skandal na obilježavanju akcije Maslenica: Milanović opet otišao zbog spornih obilježja

- Jesu li nas 1993. godine tražili da budemo u protokolu? - kazao je jedan od HOS-ovaca.

 Drugi, koji se predstavio kao Ante Baraba Knez, tajnik udruge HOS-a Zadar, poručio je Predsjedniku neka dođe:

SKANDAL U ZADRU HOS-ovac o Milanoviću: Nek' dođe pred mene i kaže da mu ovo smeta, ja ću mu reći razlog

- Hrvatske obrambene snage su branitelji Domovinskog rata i bit će u svim protokolima, kao što su bile i ’91. i ’95. Predsjednik neka dođe pred mene i kaže da mu ovo smeta. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili - žestio se Baraba Knez.

POGLEDAJTE VIDEO: Reakcije HOS-ovaca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ipak, povjesničar Miljenko Hajdarović ukazao je na propust u argumentima tih HOS-ovaca.

- Čisto faktografski – operacija Gusar (poznata i kao Maslenica) započela je 22. siječnja 1993. g. Paravojne postrojbe HOS-a tada više nisu postojale ni djelovale kao zasebne jedinice na području Republike Hrvatske. Operaciju su provele postrojbe Hrvatske vojske i MUP-a - napisao je Hajdarović na Twitteru.

Te argumente potvrđuje i Hrvatska enciklopedija koja kaže kako su nakon raspuštanja postrojbi HOS-a članovi istih išli u Hrvatsku vojsku. 

 

Idi na 24sata

Komentari 60

  • salkomalo 23.01.2021.

    Zanimljivo kako twiteraš laž kamuflira polistinom obratite pozornost na dio "ni djelovale kao zasebne jedinice" Jer i on zna da je HOS bar 9 boja i dalje postojala kao dio 114brigade sa svojim zapovjednikom Mićom Ćukom i svim svojim insignijama i pozdravima. Jel to znači da 1 ili 4 brigada nisu postojale jer su bile u sklopu HV-a??

  • crazy mind 23.01.2021.

    bilo je nekoliko razloga za raspustanje HOS-a. prvi je bio taj sto je Franjo trpio stalne i poprilicno velike kritike izvana. sa jedne strane zbog znakovlja a sa druge zbog ponesto "nestasluka" pripanika postrojbi. drugi razlog je bio taj sto je paraga poceo izlijetati sa vrlo neobicnim izjavama (trumpovska retorika) s obzirom da je na tadasnjim izborima HSP-u drasticno pao rejting. treci razlog je bilo postojanje cisto stranacke vojske koja je odgovaralo jedino "glavnom stanu" tj paragi. zbog toga je zapovjedeno Hrvatskoj policiji da isprazni Starcevicev dom u Zagrebu gdje je paraga stolovao. tada je zamalo doslo do oruzane bitke izmedu zagrebackoh specijalaca i pripadnika HOS-a. iskljucivo zahvaljujuci zapovjedniku sopecijalaca izbjegnuto je krvoprolice. nakon nekoliko dana policija je bez problema zauzela Starcevicev a nakon toga je zapocelo raspustanje HOS-a  kao postrojbe.

  • Orgasmatron 23.01.2021.

    Naravno da je HOS sudjelovao u akciji Maslenica, i to kao bojna Hrvatske vojske. Vaš povjesničad nema pojma, a na tom istom twiteru je predmet sprdnje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare