To je to što me zanima!

'Povlačenje međusobnih tužbi za genocid je sada vrlo realno'

Predsjednik SDSS-a tvrdi da postoje dokazi da su počinjeni zločini protiv mira, etničko čišćenje i ratni zločini, ali ne i genocid pa je povlačenje tužbi vrlo realno
Vidi originalni članak

Mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu više je nego realna, rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u intervjuu u beogradskom dnevnom listu Danas. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Pupovac kaže da nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji te da bi dogovor o povlačenju tužbi bio najbolje rješenje za obje strane jer bi predstavljao kraj politike rata s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

- Mogućnost povlačenja tužbi realnija je danas nego što je bila jučer. U Hrvatskoj više nema razlika u stavu Vlade i predsjednika u vezi s tim. Osim toga, interes je Hrvatske da to pitanje ne stoji neriješeno u godini kad se treba ratificirati sporazum o članstvu u EU - rekao je Pupovac dodajući da su razgovori sa sličnim najavama započeli prije koju godinu ali i onda, radi političkih okolnosti u Hrvatskoj i regionu, prekinuti.

Čelnik SDSS-a smatra da postoje dvije skupine uvjeta za to da se ta realna mogućnost o povlačenju tužbi i ostvari. Spomenuo je da je potreban dodatan napredak u utvrđivanju sudbine nestalih, suradnji u suđenju za ratne zločine i dogovor oko povratka kulturnog blaga, ali i da je potreban politički kontinuitet u vezi s ovim pitanjem i ukupnoj suradnji između dvije zemlje. - Predstojeći izbori u Srbiji mogu biti poticaj za taj sporazum, a mogu biti i obeshrabrenje, rekao je Pupovac ističući da bi problem trebalo riješiti van suda, jer ne postoje jasna uporišta koja bi podržala tezu da je genocida u Hrvatskoj bilo.

- Stručnjaci međunarodnog prava, poput profesora Varadija i drugih, su u pravu. Nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji. Ima obilje činjenica koje govore u prilog tome da su počinjena tri dominantna tipa zločina: zločin protiv mira, zločini etničkog čišćenja i prisilnog preseljavanja stanovništva i različiti oblici ratnih zločina. Za to, mogu reći i na osnovi vlastitih saznanja, ima mnogo dokaza. No smisao ovih tužbi i jeste u tome da se te činjenice i na njima zasnovani dokazi ne vide i da se u tu svrhu, kao što je to činjeno krajem osamdesetih i tokom devedesetih, zloupotrebljava zločin genocida. Iskreno, bio bih najsretniji kad bi se takva politika zloupotrebe zločina genocida sankcionirala i kad bi hrvatska i srpska javnost ustale protiv njih. Kao predstavnik Srba iz Hrvatske mislim da imam pravo da to jasno kažem - rekao je Pupovac.

Komentirajući moguće desničarske reakcije rekao je da će njih biti i ovako i onako, ali i da bi one, ako optužbe ostanu, bile još jače.

- Povlačenju tužbi morao bi prethoditi ozbiljan razgovor predstavnika obje države jer uvijek postoji mogućnost za novim uvjetima koje neka od strana može postaviti. Nema sumnje da bi to predstavljalo i veliku političku korist i financijsku uštedu za obje zemlje. Malo je onih koji cijene zemlje koje nisu u stanju na drugačiji način izaći na kraj sa svojom poviješću i koje nastavljaju igru s politikom genocida. Malo je onih u zemlji koji bi, kad bi im se objasnilo, pristali da se golemim državnim novcima plaća takva igra u kojoj bi obje strane prije mogle izgubiti nego li dobiti - zaključio je Pupovac.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • user_99623 13.01.2012.

    Sve

  • eurofob 13.01.2012.

    Ja sam mislio da je ovaj necovijek građanin rep.Hrvatske .Pa koji je vama k* pa nismo mi etnički čistili srbiju ,nismo mi ubijali srbe u srbiji,nismo mi istjerivali srbe iz srbije...Ono sto su srbi radili sa svojim pomagacima domacim četnicima u Hrvatskoj ,to nijedna zemlja na svijetu ne bi oprostila .A u povijesti znamo kako je nasa vojska Domobrani ,ustase ,ali i civili prosli poslije pada NDH,bili smo kaznjavani do konačnog raspada srboslavije(juge) znači 55 god. nismo imali pravo ni na što ,svako političko dijelovanje su gušili u startu (HRVATSKO PROLJEĆE)...ubojstva udbe zadnje 1989 god. A nama se govori kako im se treba oprostiti i već sada nam u vladi sjede čak i oni koji su se aktivno stavili na stranu agresora (Pupovac , Stanimirovic) ali i drugi koji su prisilno mobilizirani u HV pa danas govore da su dragovoljci. I ona ubojstva koja su se desila od nase strane ,oprostite zao mi je neduznih ,ali za četnike nema oprosta . Moju su tetku tetka i njihova sina obitelj POCRNJA u VUKOVARU mjesec dana nakon pada iz kućnog pritvora odveli tad već pod civilnom vlašću? i likvidirali ,na samom početku su ih zarobili kao civile.Nadjeni su u jednom podrumu .prije par god. Zamislite sebe kako bi postupili da ste naišli na četnike da li biste se suzdrzali od osvete .Po Rimskom pravu ubistvo iz osvete se ne računa isto kao i namjerno ubistvo...Sad se nama pripisuje da smo isti,pa Pupovac da si pravi drzavljanin rep. Hrvatske i sam bi trazio da se Srbija drastično kazni kao i svi domaći izdajnici četnici iz Hrvatske,da im nikad vise ne bi palo na pamet napasti nekoga a posebno svoje susjede. Moraju platiti svu ratnu odštetu a koja se računa u visini zamalo Hrvatskog duga,i svaku žrtvu da obeštete,tako jedino im ja mogu oprostiti ? I još da im se spočitava idućih 100 god.

  • user_96365 13.01.2012.

    ko nas bre zavadi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare