To je to što me zanima!

Pozadinske igre: Zauvijek će nam uništiti dolinu Neretve...

Novi Express: Greenpeaceovo istraživanje pokazuje da čak i slabija termoelektrana od one koja je planirana u Pločama ispušta tone čađe, žive i sumpornog dioksida
Vidi originalni članak

Termoelektrana na ugljen od 800 MW, čiju gradnju u svom dvorištu podržava Grad Ploče, dnevno bi izgarala čak 6400 tona ugljena. Za nesuđenu termoelektranu Plomin C od 500 MW tvrdilo se da će dovesti do 17 smrti na godinu zbog onečišćenja pa se može samo zamisliti kakve bi “crne brojke” mogla izazvati pločanska termoelektrana kad je u pitanju ljudsko zdravlje, turizam Makarske rivijere i uopće mjesto najintenzivnije proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Usto, datumi pokretanja inicijative za termoelektranu u luci u Pločama, poklapaju se s inicijativom za gradnju termoelektrane na ugljen za potrebe tvornice Aluminij d.d. u Mostaru. Ispada da dolini Neretve ne gine velik zagađivački pogon.

- Potpuno nam je neprihvatljivo da se termoelektrana na ugljen gradi u Pločama. Zbog takvih razmjera i takvog energenta, smatramo da se to ne tiče samo Ploča nego i svih ostalih mjesta u dolini Neretve - kaže Božo Petrov, mladi gradonačelnik Metkovića iz koalicije MOST. Njegova kolegica Ana Musa, vijećnica u županijskoj skupštini, još je izravnija.

- Apsolutno se slažem s tvrdnjom da se tako visoki dimnjaci grade kako bi se broj eventualnih žrtava termoelektrane raspršio po što većoj površini i onda utopio u statistikama umrlih. U Plominu imate dimnjak koji je visok 340 metara i upravo je to najviša građevina u Hrvatskoj - kaže ona.

>>> Više pročitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 38

  • bulog55gmdg 13.03.2014.

    Ovo je sramota, gradili bi termoelaktrane na ugljen svuda, na slapovima Krke hidroelektranu!! Jel se netko sjetio da postoji rijeka Sava na kojoj se mogu raditi protočne hidroelektrane koje bi usput smanjile rizik od poplava, omogučile navodnjavanje za vrijeme suše, a mogao bi se i napravit plovni put do Zagreba!!!

  • CptNemo 13.03.2014.

    Jel vam netko rekao da je šljaka iz termoelektrana ( pepeo) - i radioaktivna? A di će s njom?

  • grompredo 12.03.2014.

    bozo mi vjerujemo to ces ti rijesit jer ti si jedini jos sto valjas u hrvatskoj politici

Komentiraj...
Vidi sve komentare