To je to što me zanima!

Požar se i dalje širi: S njim se bori 100-injak vatrogasaca

Vatra nošena jakom burom proširila se na prostor Katuna u općini Šestanovac i napreduje prema selima Merčepi, Balići te Smilovići. Izgorjelo je oko osamsto hektara šume i sitnog raslinja
Vidi originalni članak

Veliki požar koji je izbio u Cisti Provo u nedjelju ujutro još nije stavljen pod kontrolu. Jak vjetar koji puše otežava vatrogascima gašenje, a kanaderi upravo zbog vjetra ne mogu djelovati. Oko stotinjak vatrogasaca sa područja Splitsko-dalmatinske županije ulaže nadljudske napore kako bi zaustavili vatrenu stihiju jer nažalost kako nam javlja zapovjednik operativnog područja za Imotsku krajinu Ivica Čelan požar se i dalje širi.

Vatra nošena jakom burom proširila se na prostor Katuna u općini Šestanovac i napreduje prema selima Merčepi, Balići te Smilovići. Izgorjelo je oko osamsto hektara šume i sitnog raslinja. Zbog požara i dalje je zatvorena cesta od Šestanovca prema Cisti Provo. Kako nam je rekao Čelan vatrena fronta je velika i proteže se u dužini od oko šest kilometara, a široka je oko dva i pol kilometra. Pred vatrogascima koji su na požarištu duga je i teška noć jer bura ne jenjava, a vatra svojim plamenim jezicima doslovno guta sve ispred sebe.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • škver 17.07.2017.

    Gori, samo gori.....!!!!

  • Sapir 17.07.2017.

    Strašno (sarkazam)

  • Darije 1 17.07.2017.

    Svaki pozar, pa tak i sumski najlakse je ugasiti ako se otkrije na njegovom pocetku, prije nek se rasiri. 90tih godina 20tog st potaknuto razvojem suvremenih informacijsko – komunikacijskih tehnologija (ICT) pocinju se pojavljivati tehnologijski napredni sustavi protupožarnog nadzora temeljeni na ljudskim osmatračima i daljinski upravljanim rotirajucim kamerama postavljenim na motrilacke lokacije kojima upravljaju obuceni operateri u operativnim centrima. Osim ranog uocavanja pozara koje operateri obavljaju dok se kamere automatski okrecu pokrivajuci cijeli vidokrug motrilacke lokacije, ovakvi sustavi daju i vanu mogućnost daljinske video prisutnosti. Daljinski upravljane kamere obicno su opremljene vrlo mocnim optickim zumomovima (najcesce minimalno 22x povecanja), pa operateri mogu brzo dodatno provjeriti svako sumnjivo podrucje. Ovo je pogotovo značajno ako je postavljena mreze motrilackih kamera tako da se svaka lokacija može sagledati sa vise pozicija..........Znaju li to u 4 dalmatinske zupanije (u njima je SVAKE godine ipak najvise pozara) sa otprilike 32 grada i 105 opcina, MUP-u, vatrogasnoj zajednici RH, ministarstvu turizma,,,,,, i naposljetku u Banskim Dvorima????

Komentiraj...
Vidi sve komentare