To je to što me zanima!

Požare na Čiovu podmetali vatrogasci kako bi zaradili

Vatrogasci piromani: Dozapovjednik DVD-a na Čiovu je nagovarao kolegu na piromaniju kako bi od države dobili veću pomoć. Šteta je 16,5 mil. kn
Vidi originalni članak

Frane Letonja (20) od kolovoza 2008. do rujna 2009. podmetnuo je 13 požara na otoku Čiovu. Na to ga je, kako je utvrdila policija, nagovorio dozapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva na Čiovu Duje Balić (27), koji je potom sa svojom postrojbom gasio te požare.
Pretpostavlja se da je Duje poticao kolegu na piromaniju kako bi od države dobili veću pomoć za vatrogasce te bolju opremu, a i svaki izlazak vatrogasaca DVD-a dodatno se plaća. Dvojac je požarima počinio štetu od oko 16,5 milijuna kuna. Istražitelji su utvrdili da su podmetnuli barem četiri požara prošle godine, a još devet pretprošle godine. U nekim požarima vatra se opasno približila naseljima i kućama te prijetila ljudima. Sudac Županijskog suda u Splitu odredio je obojici jednomjesečni pritvor.
Nitko od mještana Slatina na otoku Čiovu ne može vjerovati da se tako nešto događalo pred njihovim očima. Osobito ih pogađa što su i oni sudjelovali u gašenju svih tih požara.
- Kad je požar gasi i staro i mlado, i muško i žensko, a ne samo vatrogasci. Ako je ovo istina, onda je to terorizam, ništa drugo - rekao nam je jedan mještanin.
Velik dio Slatinjana ogorčen je optužbama na račun Duje Balića, kojeg doslovno svi mještani opisuju kao uzornog i poštenog mladića. S druge strane, Franu opisuju kao problematičnog momka, otprije poznatog policiji. Mještani tvrde kako je mladić sklon tučnjavama i izgredima.
- Duje nagovorio Franu da upali vatru!? To je nemoguće, nemojte nas nasmijavati. Duje je bolji od kruha, ali to je tako u ovoj državi, opet će nastradati nevin čovjek - reklo nam je nekoliko članova DVD-a koji su željeli ostati anonimni. Ne vide motive paljenja požara. Dobrovoljni vatrogasci, rekli su nam, ne dobivaju plaću, a DVD Slatina na godinu ima više od 100 intervencija pa im sigurno ne treba dodatnog posla.
- Zatečen sam cijelom pričom, no ograđujem se od konkretnog slučaja dok im se ne dokaže krivnja. Inače, bili su nam sumnjivi lanjski požari koji su se pojavljivali istodobno na različitim mjestima. Ne sjećam se je li netko odgovarao zbog podmetanja požara jer su dosadašnji slučajevi uglavnom završavali u zastari. No prije dvije godine promijenio se i postrožio zakon. Ako se spomenutim vatrogascima dokaže krivnja, mogli bi u zatvor i na 10 godina - objasnio je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

UPALJAČEM JE POTPALJIVAO SUHU TRVU
Frane Letonja dovezao bi se svojim autom ili motociklom, a potom bi plinskim upaljačem zapalio suhu travu ili granje...
1.8.2008. - Bio je to prvi 'dogovoreni požar'. U Okrugu Gornjem je izgorjelo 50 četvornih metara makije i šume.
6.-8.8.2008. - Prvog dana podmetnuo je požar u Žedom, a u druga dva je nastradao Okrug Donji. Izgorjelo je više od osam hektara makije, borove šume i niskog raslinja
12. i 31. 8. 2008. - Danak su platili Miševac, naselje Slatine i brdo Gaj. Izgorjelo je oko 30 hektara raslinja. U gašenju su sudjelovala tri kanadera, tri air-tractora i dva helikoptera.
21.3. 2009. - Požar u Slatinama gotovo dva sata gasila su 72 vatrogasca i 19 vozila
26.7.2009. - Vatrogasci iz tri županije, njih 250 gasili su dva velika požara na Čiovu
31.7.2009. - Požar u Slatinama gasili su 75 vatrogasaca s 22 vozila, a uključila su se dva kanadera i dva Air tractora
9.9. 2009. - Požar u Žednom planuo je samo 200-tinjak metara od crkve. Nošen jakim vjetrom opasno se približio kućama

Idi na 24sata

Komentari 34

  • gokussj2 05.02.2010.

    Prvo, je li se itko u ovoj drzavi na ovu vijest zapitao kako to da jedan 17-godisnjak, sam, bez icije pomoci, bez icijeg znanja, USPJESNO zapali pozar? Samo cekajte iducih 10 dana rasplet situacije... Naravno da momak nije bio sam, i naravno da ovo nije jedini DVD koji pali pozare. Momcima je gust gasit pozar, pa mole Boga da izbije koji. Međutim, pokazalo da se da Bog ne postoji...

  • roccobarocco 05.02.2010.

    Fuj. Pa gdje ja to zivim?

  • baha 04.02.2010.

    Ne samo na ČIOVU.........treba ispitati SVE POŽARE U Dalmaciji i vidjeti KOLIKO JE OSTALIMA ISPLAĆENO NOVACA........ šTA SU RADILE KANTE KEROZINA NA Kornatima ?????? Otelo se kontroli ?....idiotizam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare