To je to što me zanima!

Požari haraju Hvarom i blizu Zadra, aktivirane zračne snage

Oružane snage Republike Hrvatske angažirane su na gašenju požara u Splitsko - dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, stoji u priopćenju Ministarstva obrane RH
Vidi originalni članak

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane  u ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. od jutarnjih sati angažirane su u gašenju dva požara u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Požar na lokaciji uvale Jagodna na Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojeg su tijekom jučerašnjeg popodneva gasila četiri Canadaira CL-415 ponovno se aktivirao te je od 6 sati na požarište upućen jedan Canadair, koji nakon nepuna dva sata djelovanja požar stavlja pod nadzor.

Drugi požar na lokaciji Krupa-Zrmanja u Zadarskoj županiji na kojem su također  jučer djelovale zračne snage od jutros se opet razbuktao te ne ovom požaru trenutno djeluju po jedan Airtractor AT-802 A Fire Boss i Canadair.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 9. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 117 požarišta (30 u Šibensko-kninskoj, po  26 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 48 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 9. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1050 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 43 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 35 500 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 300 zemaljskih vatrogasaca do požarišta te oko 17 tona vatrogasne opreme.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 10.08.2015.

    Ma tko pali te požare? Jesmo li mi toliko nesposobni da to zaustavimo?

  • Korbar Vlado 10.08.2015.

    I opet, ponavljam samog sebe. Ali zbog vječitog škripca sa vremenom, ne znam što drugo reči o hrvatskim vatrogascima. Valjda mi neće to neko zamjeriti. Svojedobno sam negdje pročitao podatak da najniže rangirani hrvatski vatrogasci (nema ih ispod SSS) imaju oko 8200 kn bruto, a da jednako kvalificirani gradski službenici hrvatskih večih gradova(tako je pisalo, iako je vjerojatno i u manim gradovima - njih 110 situlacija slična) imaju od 7100 do 8900 kuna. O plačama gradskih, županijskih i saborskih zastupnika i dužnosnika, gradonačelnika i načelnika,, zaposlenika u jednoj od 200tinjak državnih agencija za gubljenje vremena i prodavanje snjega Eskimima,,,,, radije neču da si ne pokvarim raspoloženje na samom početku dana. Vatrogasce čak ne treba ni poznavati,, treba se samo prisjetiti da ih zovemo upomoć kad nešto gori, kad nam je nešto poplavljeno, kad snijeg prijeti da će nam pasti na glavu, kad potres zatrese, kad treba spašavati u prometnoj nesreći, kad se mačka popne na jablan, kad… zovemo ih više od 5000 puta godišnje,,, neki vele i puno više,, u svako doba dana i noći. Nije mi onda jasno, gradski službenici i službenice,, i svi gorespomenuti (osim vatrogasaca) rade od – do, u toplom su ili klimatiziranom, ni u kakvoj opasnosti, pa ni od gubitka bonusa na plaću, a niti od gubitka posla, pa zašto onda vatrogasci imaju manju plaću od njihove?

Komentiraj...
Vidi sve komentare