To je to što me zanima!

Požari u Rusiji mogli bi otopiti sibirski permafrost

Emisije od lipnja iznose preko 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa. To je više od prošlogodišnjeg rekorda od 450 megatona za cijelu požarnu sezonu
Vidi originalni članak

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još tjednima, objavila je u srijedu europska agencija Copernicus.

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovaj tjedan stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od lipnja iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU-a za promatranje Zemlje.

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

Jukutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina. 

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Marko1206 04.08.2021.

    I zaboravili ste dodati obavezni porez na Co2 koji stize vrlo brzo... Vec ste prozirni sa ovakvim objavama... Bas me zanima kako budete uvjerili ljude na globalno zatopljenje kad je zemlja trenutno u fazi hladenja od 2030 te najizrazenije 2050.

  • Don Giovanni 04.08.2021.

    Ovo ce stvoriti lancanu reakciju i nivo mora se dize za 30-50 cm u jednom desetljecu, tako da su moguce vece poplave u priobalju vec oko 2025-2030. Stanovnici Cresa, Trogira, hmmmmm

Komentiraj...
Vidi sve komentare