To je to što me zanima!

Pravila o zastupljenosti žena na listama nitko se ne drži

Pravila krše gotovo sve stranke, ali Državno izborno povjerenstvo nije kaznilo niti jednu koalicijsku listu
Vidi originalni članak

Stoljećima su se žene borile da dobiju pravo glasa, sudjeluju na izborima i budu ravnopravne muškarcima. Danas sve više žena, ne samo da ima pravo glasa, nego se i aktivno i izravno uključuje u politiku. Iako su sve češći primjeri žena koje preuzimaju poslove i funkcije koji su do nedavno bili rezervirani samo za muškarce, nažalost, u 21. stoljeću još uvijek smo svjedoci kako upravo oni i dalje "kolo vode", barem kada je u pitanju politika. Vladin Ured za ravnopravnost spolova upozorio je u utorak kako se Hrvatska po broju saborskih zastupnica izabranih na prošlim parlamentranim izborima svrstala na 92. mjesto u svijetu, piše Express.

Unatoč postojanju Zakona koji propisuje ženske kvote i deklarativnoj podršci većine relevantnih političkih stranaka, kvota od 40 posto žena na izbornim listama nije ni na prošlim izborima poštovana. Izabrano je najmanje žena unatrag petnaestak godina. Svega 15, 2 posto. Od 151 izabranog saborskog zastupnika, u saborskim klupama sjedilo je tek 35 žena. 

>>> Više pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Rafo 29.07.2016.

    Zašto se žene na silu tjera u politiku? Kako stranka može poštovati kvotu od 40% žena na listi, ako uopće nema toliko pogodnih ženskih kandidata, ili one ne žele (ili ne mogu, nemaju vremena i t.d.) biti na listi i aktivno se uključiti u politiku? Što bi bilo kada bi se propisalo da u svakom području ljudskog djelovanja mora biti bar 40% žena (ili u nekim slučajevima 40% muškaraca)? Potpuno je besmisleno propisivati nekakve kvote za sve što je slobodna volja svakog pojedinca, ako se žene žele baviti politikom, neka se bave, ako ne žele, ne treba ih tjerati na to. Iako, osobno smatram da bi bilo bolje da je više žena u politici.

  • zagreb555 29.07.2016.

    kad će doći doba kada će Hrvatska u isto vrijeme imati predsjednicu Republike, premijerku i predsjednicu sabora? Tada će Hrvatska procvjetati!

  • škver 29.07.2016.

    Ženama je misto uz djecu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare