To je to što me zanima!

Pravnici podržali Sloveniju, EK zahtijeva dogovor dviju država

Pravna služba je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu
Vidi originalni članak

Pravna služba Europske komisije pregledala je slovensku “tužbu”, točnije zahtjev da se protiv Hrvatske pokrene postupak zbog neprovođenja arbitražne odluke oko razgraničenja dviju država čime – smatraju – krši europske zakone, kao i hrvatski odgovor te je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu, javlja Večernji list.

MIŠLJENJE CRKVE Biskupi o arbitraži: Slovenski zahtjev samo će produbiti spor

Tri moguće opcije

Europska je komisija primila na znanje neobvezujuće preporuke svojih stručnjaka, ali je za sada suzdržana oko iskazivanja podrške Ljubljani. Na sve bi načine željela izbjeći uključivanje Suda EU te intenzivno radi na tome da se dvije države bilateralno dogovore i da postignu sporazum koji bi sačuvao obraz objema stranama, doznajemo iz izvora u Komisiji. Kakva će ipak biti konačna odluka Komisije, koja bi željela ostati neutralna, ali do zadnjeg trena važe opcije, znat će se danas kad ističe tromjesečni rok koji EK ima za očitovanje o slovenskom prijedlogu.

PREMIJERKA SRBIJE: Spor Hrvata i Slovenaca o crti granice arbitraža na 'balkanski'

Komisija može otvoreno podržati Sloveniju i tako preuzeti tužbu, može podržati Hrvatsku ili se ne izjasniti. U tom slučaju Slovenija, ako želi, mora sama Hrvatsku tužiti Sudu EU.
 


 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Martin Krpan 14.09.2018.

    Samo slatko sanjajte ulazak u SCHENGEN

  • UrosBukovec 19.06.2018.

    Sad če doči na red TUŽBA pred sudom I TO ČE BITI PRAVNI okvir kako hrvatska ne poštuje evropsko pravo. Teg tad su političari primorani ili da kažu o.k. to je u redu da se ne poštuje pravo ili da kažu , e hrvatska ili se opametite ili čemo vas mi opametiti.

  • nijetebriga 18.06.2018.

    EK je ostala neutralna i nece podrzati Slov. tuzbu.. nek se dogovore je njihov odgovor... Eto, to je ono na sto je i premijer aludirao, ali ne. Slov. ko slov. inate se tjerajuci mak na konac.. Sad ce se ipak morat sjest za stol i bilateralno pregovarat..☺ 1:0 za Hrv..

Komentiraj...
Vidi sve komentare