Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
40 komentara

Pravnici podržali Sloveniju, EK zahtijeva dogovor dviju država

Pravna služba je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
40 komentara

Pravna služba Europske komisije pregledala je slovensku “tužbu”, točnije zahtjev da se protiv Hrvatske pokrene postupak zbog neprovođenja arbitražne odluke oko razgraničenja dviju država čime – smatraju – krši europske zakone, kao i hrvatski odgovor te je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu, javlja Večernji list.

MIŠLJENJE CRKVE Biskupi o arbitraži: Slovenski zahtjev samo će produbiti spor

Tri moguće opcije

Europska je komisija primila na znanje neobvezujuće preporuke svojih stručnjaka, ali je za sada suzdržana oko iskazivanja podrške Ljubljani. Na sve bi načine željela izbjeći uključivanje Suda EU te intenzivno radi na tome da se dvije države bilateralno dogovore i da postignu sporazum koji bi sačuvao obraz objema stranama, doznajemo iz izvora u Komisiji. Kakva će ipak biti konačna odluka Komisije, koja bi željela ostati neutralna, ali do zadnjeg trena važe opcije, znat će se danas kad ističe tromjesečni rok koji EK ima za očitovanje o slovenskom prijedlogu.

PREMIJERKA SRBIJE: Spor Hrvata i Slovenaca o crti granice arbitraža na 'balkanski'

Komisija može otvoreno podržati Sloveniju i tako preuzeti tužbu, može podržati Hrvatsku ili se ne izjasniti. U tom slučaju Slovenija, ako želi, mora sama Hrvatsku tužiti Sudu EU.
 


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message