Obavijesti

News

Komentari 25

Spor Hrvata i Slovenaca o crti granice arbitraža na 'balkanski'

Taj primjer je dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država, kazala je Ana Brnabić

VIDEO

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić pozvala je u četvrtak na brže rješavanje otvorenih graničnih pitanja među državama nastalim na području bivše Jugoslavije kroz obvezujuće međusobne sporazume umjesto arbitražom, ističući kako problemi koji postoje u odnosima između Hrvatske i Slovenije pokazuju da je takvo rješenje bolje i kvalitetnije.

Brnabić je ovo kazala na Jahorini, gdje je kao gost sudjelovala na godišnjoj konferenciji što su je organizirale udruge ekonomista Republike Srpske i Srbije, a istaknula je kako je rješavanje graničnih pitanja jedan od ključnih čimbenika bitnih za stabilnost regije, a time i za privlačenje inozemnih investicija odnosno gospodarskog napretka u cjelini.

"Bez zatvorenog pitanja granica ne možemo imati stabilnu regiju", kazala je Brnabić.

Po njezinu sudu bilateralni sporazumi puno su bolji od arbitraže, no uvjet za to su iskrenost i odlučnost. Brnabić je istaknula kako je želja vlasti u Beogradu da što prije postigne sporazum o graničnoj crti sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srbijanska je premijerka kazala kako je spor kojega Hrvatska i Slovenija imaju oko granične crte u Savudrijskoj vali upozorenje o tome kako u praksi izgleda međunarodna arbitraža "na balkanski način" pa je taj primjer, kako je istaknula, dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo izbjegavati primjenu takvog mehanizma te inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država.

Brnabić je kazala i kako Srbija želi učiti na pozitivnim primjerima drugih država okruženja ističući kako je od Hrvatske preuzela važna iskustva, bitna za suzbijanje "sive ekonomije" na sezonskom tržišu rada.

Srbijanska premijerka je pozvala druge države regije da još jednom ozbiljno razmisle o inicijativi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uspostavu neke vrste carinske unije kojom bi se osiguralo brži protok roba i smanjili nepotrebni troškovi.

Istaknula je kako se na jugoistoku Europe danas izdvajaju velika ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture, no sve je to beskorisno ukoliko će pri prijevozu roba čekanja na granicama i dalje trajati satima i danima.

"Jedno s drugim ne ide", kazala je Branabić ističući kako je carinsko povezivanje ono što svima donosi dobrobiti.

I član Predsjednštva BiH Dragan Čović istakao je potporu Vučićevoj inicijativi uz konstataciju kako regionalna suradnja ne znači samo energetsko i prometno povezivanje.

"Jedini je put naše približavanje i integriranje kako bi zajednički odgovorili na iskušenja otvorenog tržišta", kazao je Čović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag