To je to što me zanima!

Pred Grčkom četiri scenarija: Najbliži je izlazak iz eurozone

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom odlučno rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?
Vidi originalni članak

Ulice grčkih gradova u nedjelju navečer bile su ispunjene razdraganim masama. Pristaše odbacivanja nametnutih mjera štednje međunarodnih kreditora slavile su pobjedu na povijesnom referendumu. Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?".

POGLEDAJTE VIDEO: Grci slave zbog rezultata referenduma

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bez obzira na referendum i njegov ishod, Grčka je i dalje visoko zadužena zemlja koja bez novca iz inozemstva praktički ne može funkcionirati . I dok premijer Tsipras najavljuje nove pregovore s Europom i narod uvjerava da je sada grčka pozicija puno bolja i da će ispregovarati bolje uvjete vraćanja duga, Deutsche Bank objavljuje četiri scenarija za grčku budućnost.

1. Povoljniji paket mjera

Najmanje vjerojatan scenarij je da partneri iz eurozone Grčkoj ponude puno bolje uvjete i "mekši sporazum". To je upravo ono što traži i narodu obećava premijer Tsipras.

2. Popuštanje i ostanak u eurozoni

Nešto vjerojatniji scenarij je da Grčka odustane od svojih zahtjeva u zamjenu za rekapitalizaciju svojih banaka europskim novcem. Zemlja bi tako ostala u eurozoni i zadržala euro, a za svoje fiskalne potrebe koristila bi isključivo domaće izvore prihoda.

3. Pad vlade i novi sporazum

Zatvorene banke i sve dublja ekonomska kriza zbog nedostatka europskog novca mogli bi dovesti do smjene Syrizine vlade i stvaranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi s kreditorima postigla novi sporazum.

4. Izlazak iz eurozone

Uz treći scenarij, prema mišljenju Deutsche Bank, ovaj je najvjerojatniji. Grčka bi se u tom slučaju trebala vratiti drahmi što bi moglo dovesti do povećanja cijena uvoznih proizvoda i velike inflacije.

Idi na 24sata

Komentari 214

  • Hugo Mrgud 06.07.2015.

    Po ovim komentarima se točno vidi tko je kod nas protiv EU.

  • Frano3 06.07.2015.

    Smanjivat place treba ikod nas ali onima povis 10000 kn i ukinuti da se placaju tako skupi nadzorni odbori u tvrtkama sto je glavna dobit politicarima.

  • Veritas_71 06.07.2015.

    Evo koja je posljedica populističke politike koja nema veze sa stvarnim životom....Nešto slično smo kod nas vidili u oličenju "Živog zida"...katastrofa...Totalno neodgovorno poigravanje sa sudbinom zemlje....Ljudi moraju shvatiti da su godinama trošili više već što imaju...živili su od kredita i to sad treba vratiti...i tu je the end! ...To i kod nas mnogi trebaju shvatiti

Komentiraj...
Vidi sve komentare