Obavijesti

News

Komentari 214

Pred Grčkom četiri scenarija: Najbliži je izlazak iz eurozone

Pred Grčkom četiri scenarija: Najbliži je izlazak iz eurozone
7

Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom odlučno rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?

VIDEO

Ulice grčkih gradova u nedjelju navečer bile su ispunjene razdraganim masama. Pristaše odbacivanja nametnutih mjera štednje međunarodnih kreditora slavile su pobjedu na povijesnom referendumu. Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?".

POGLEDAJTE VIDEO: Grci slave zbog rezultata referenduma

Pokretanje videa...

24sata 00:39

Bez obzira na referendum i njegov ishod, Grčka je i dalje visoko zadužena zemlja koja bez novca iz inozemstva praktički ne može funkcionirati . I dok premijer Tsipras najavljuje nove pregovore s Europom i narod uvjerava da je sada grčka pozicija puno bolja i da će ispregovarati bolje uvjete vraćanja duga, Deutsche Bank objavljuje četiri scenarija za grčku budućnost.

1. Povoljniji paket mjera

Najmanje vjerojatan scenarij je da partneri iz eurozone Grčkoj ponude puno bolje uvjete i "mekši sporazum". To je upravo ono što traži i narodu obećava premijer Tsipras.

2. Popuštanje i ostanak u eurozoni

Nešto vjerojatniji scenarij je da Grčka odustane od svojih zahtjeva u zamjenu za rekapitalizaciju svojih banaka europskim novcem. Zemlja bi tako ostala u eurozoni i zadržala euro, a za svoje fiskalne potrebe koristila bi isključivo domaće izvore prihoda.

3. Pad vlade i novi sporazum

Zatvorene banke i sve dublja ekonomska kriza zbog nedostatka europskog novca mogli bi dovesti do smjene Syrizine vlade i stvaranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi s kreditorima postigla novi sporazum.

4. Izlazak iz eurozone

Uz treći scenarij, prema mišljenju Deutsche Bank, ovaj je najvjerojatniji. Grčka bi se u tom slučaju trebala vratiti drahmi što bi moglo dovesti do povećanja cijena uvoznih proizvoda i velike inflacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH