To je to što me zanima!

Predsjednica: Hrvatska se uvijek predano zalagala za BiH

Hrvatska, kao iskreni prijatelj BiH i zagovornik unutar EU predano se zalagala za proces europskih integracija BiH te će joj na tom putu i dalje biti na raspolaganju
Vidi originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u ponedjeljak čestitku čelništvu i građanima Bosne i Hercegovine povodom podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u i istaknula da će se RH nastaviti zalagati za proces europskih integracija BiH. 

- Republika Hrvatska, kao vaš iskreni prijatelj i zagovornik unutar Europske Unije predano se zalagala za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine te će Vam na tom zahtjevnom putu i dalje stajati na raspolaganju i prenositi stečeno iskustvo - navodi se u čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u ponedjeljak u Bruxellesu zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu. 

- Europske i euroatlantske integracije jugoistočne Europe imaju ključnu ulogu za trajnu stabilizaciju i napredak našeg kontinenta te konačno konsolidiranje Europe - istaknula je hrvatska predsjednica u svojoj čestitki.

Čović je nakon predaje zahtjeva izjavio kako već za nekoliko mjeseci očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije, a da sljedeće godine BiH dobije kandidatski status.

- Vjerujem da ćemo u sljedećih par mjeseci dobiti pozitivno mišljenja Bruxellesa i s pravom planirati sljedeće godine naš kandidatski status - rekao je Čović nakon predaje zahtjeva za članstvo nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

To su vrlo ambiciozni planovi ako se uzme u obzir da je Hrvatska od podnošenja zahtjeva na mišljenje (avis) Europske komisije čekala punih 14 mjeseci, a kandidatski status je dobila  16 mjeseci nakon toga i to u okolnostima kada je raspoloženje u Europskoj uniji prema proširenju  bilo daleko povoljnije nego danas.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • Pero_Ždero 16.02.2016.

    opet bumo imali HERCEG-BOSNU ?

  • vihor 2016 16.02.2016.

    dali si cetitala marku sto ima 100.tisuca mjesecno domoljubi,,,

  • rijeka36 15.02.2016.

    Ima Tkoji kazu daje Kolinda Lijepa i Pametna Predsjednica !

Komentiraj...
Vidi sve komentare