Obavijesti

News

Komentari 83

Predsjednica: Hrvatska se uvijek predano zalagala za BiH

Predsjednica: Hrvatska se uvijek predano zalagala za BiH
1

Hrvatska, kao iskreni prijatelj BiH i zagovornik unutar EU predano se zalagala za proces europskih integracija BiH te će joj na tom putu i dalje biti na raspolaganju

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u ponedjeljak čestitku čelništvu i građanima Bosne i Hercegovine povodom podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u i istaknula da će se RH nastaviti zalagati za proces europskih integracija BiH. 

- Republika Hrvatska, kao vaš iskreni prijatelj i zagovornik unutar Europske Unije predano se zalagala za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine te će Vam na tom zahtjevnom putu i dalje stajati na raspolaganju i prenositi stečeno iskustvo - navodi se u čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u ponedjeljak u Bruxellesu zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu. 

- Europske i euroatlantske integracije jugoistočne Europe imaju ključnu ulogu za trajnu stabilizaciju i napredak našeg kontinenta te konačno konsolidiranje Europe - istaknula je hrvatska predsjednica u svojoj čestitki.

Čović je nakon predaje zahtjeva izjavio kako već za nekoliko mjeseci očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije, a da sljedeće godine BiH dobije kandidatski status.

- Vjerujem da ćemo u sljedećih par mjeseci dobiti pozitivno mišljenja Bruxellesa i s pravom planirati sljedeće godine naš kandidatski status - rekao je Čović nakon predaje zahtjeva za članstvo nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

To su vrlo ambiciozni planovi ako se uzme u obzir da je Hrvatska od podnošenja zahtjeva na mišljenje (avis) Europske komisije čekala punih 14 mjeseci, a kandidatski status je dobila  16 mjeseci nakon toga i to u okolnostima kada je raspoloženje u Europskoj uniji prema proširenju  bilo daleko povoljnije nego danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.