To je to što me zanima!

Čelnica HHO-a Srbije: Presuda Šešelju je razočaravajuća...

Biserko vjeruje da odluka Haškog suda (ICTY) može biti oborena u žalbenom postupku, kako bi se pravomoćnom presudom tog suda dosegnule "pravda i pravičnost" za sve žrtve
Vidi originalni članak

Oslobađajuća presuda Haškog suda Vojislavu Šešelju razočaravajuća je i frustrirajuća za regiju jer podupire tezu da Srbija nije sudjelovala u ratu i amnestira projekt velike Srbije, ocijenila je u četvrtak za Hinu predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Komentirajući današnju oslobađajuću presudu vođi Srpske radikalne stranke u Den Haagu, Biserko vjeruje da odluka Haškog suda (ICTY) može biti oborena u žalbenom postupku, kako bi se pravomoćnom presudom tog suda dosegnule "pravda i pravičnost" za sve žrtve, ali i za sve one u Srbiji koji Šešeljevu politiku vide kao zločinačku i anticivilizacijsku.

Biserko ocjenjuje da je presuda "očekivana" i zbog toga što je tijekom procesa sudac Antonetti "podilazio Šešelju" i njegovoj strategiji diskriminiranja ICTY-a.

"To, dakako, ne moži biti isprika za presudu, poglavito za Šešeljeve žrtve u regiji i Srbiji... Frustrirajuće je što se ovakvom presudom podupire teza kako Srbija nije sudjelovala u ratu na prostoru bivše Jugoslavije" te amnestira projekt velike Srbije, rekla je Biserko za Hinu.

Haški sud je oslobađajući Šešelja među ostalim zaključio da je projekt stvaranja velike Srbije politički, a ne zločinački cilj.

Oslobađajuća presuda, premda nepravomoćna, imat će, uvjerena je Biserko, "negativne implikacije u regiji jer će pojačati tenzije" na relaciji BiH - Srbija i Hrvatska- Srbija, a istodobno će omogućiti Šešelju dodatnu potporu na političkoj sceni Srbije uoči prijevremenih parlametarnih izbora koncem travnja.

"Uz sve to, ostaje i jako loš dojam da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju unazadila Haški tribunal i smisao njegova postojanja i uloge u osudi zločina", rekla je Biserko.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Kosoo 01.04.2016.

    A što je rekao Čičak ?

  • gladijator 01.04.2016.

    Ljudi poput Sonje, Biljana Srbljanović, Sandra Orlović,Čedomira Jovanovića, Lazar Stojanović i još nekolicina su totalna manjina.

  • Guslačkojigusli 31.03.2016.

    Oj Sonja uradi nesto da ga vrate u Hag vjesto.Treba dobiti dvije dozivotne robije jer od njega zlo mi je.Takav covjek nije zasluzio da zivi dugo, posjeti ga o najveca tugo.Neka dugo prije smrti pati on i njegove zvijeri koje vicu da ce opet klati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare