To je to što me zanima!

Preko pacijenta se svrabom zarazili djelatnici bolnice

Kako ističu iz OB Pula, sada je u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom inspekcijom obavljen epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere
Vidi originalni članak

Opća bolnica Pula obavijestila je kako je 18. rujna među zdravstvenim djelatnicima jednog od odjela Službe za internu medicinu otkrivena epidemija svraba.

Izgleda kako je izvor epidemije najvjerojatnije oboljeli pacijent sa kojeg je bolest prešla na drugoga. No što je zapravo svrab?

To je zarazna bolest kože popraćena neugodnim svrabom i crvenkastim promjenama na koži. Uzročnik infekcije je grinja pod nazivom Sarcoptes scabiei var. hominis, okrugli, mali, često oku nevidljiv člankonožac prilagođen parazitskom načinu življenja na koži čovjeka. Lako se prenosi među ljudima izravnim dugotrajnijim fizičkim kontaktom, korištenjem odjevnih premeta, posteljine ili ručnika zaražene osobe.

Kako ističu iz OB Pula, sada je u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom inspekcijom obavljen epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere. 

Kako doznajemo od ravnateljice pulske Opće bolnice Irene Hrstić, zaraženo je bilo pet njihovih djelatnika od strane jednoga pacijenta, no kako su sve službe brzo odreagirale, daljnje širenje bolesti nije više uočeno. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare