To je to što me zanima!

Premijer: Belgija neće ponuditi azil Carlesu Puigdemontu

Puigdemonta je Madrid svrgnuo s mjesta predsjednika Katalonije pošto je katalonski parlament usvojio rezoluciju o odcjepljenju od Španjolske
Vidi originalni članak

Belgija bi mogla ponuditi azil katalonskom separatističkom čelniku Carlesu Puigdemontu, rekao je belgijski državni tajnik za azil i migracije Theo Francken, no njegov prijedlog je odmah opovrgnuo belgijski premijer Charles Michel.

Puigdemonta je Madrid svrgnuo s mjesta predsjednika Katalonije pošto je katalonski parlament usvojio rezoluciju o odcjepljenju od Španjolske.

Theo Francken, član flamanske autonomaške stranke Novi flamanski savez (N-VA) zapitao se može li se Puigdemontu pravedno suditi te je ustvrdio da bi katalonski čelnik mogao dobiti azil u Belgiji ako ga zatraži.

Zaštita Belgije za Puigdemonta "nije nerealna kada se razmotri sadašnja situacija", rekao je Francken u subotu za privatni flamanski tv-kanal  VTM.

Belgijski premijer Michel, koji vlada u sklopu koalicije s N-VA je rekao u nedjelju da Puigdemontovo traženje azila nije na dnevnom redu. Ponovio je poziv na dijalog između španjolskih i katalonskih vlasti.

"Tražim od Thea Franckena da ne dolijeva ulje na vatru", rekao je Michel za agenciju Belga.

I zamjenik premijera Alexander De Croo odbacio je Franckenove izjave.

"Takve izjave nisu vladin prijedlog. Važno je smiriti duhove, a ne podbadati ih", zaključio je De Croo, flamanski liberal za agenciju Belga.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • papaurban 30.10.2017.

    Podržavam pravo naroda/nacije na samoopredjeljenje. U ostalom i mi smo tako krenuli u borbu za samostalnu državu. No, nije mi jasno ovo sa Katalonijom i Kataloncima. Larmalo se, vikalo se, izlazilo na ulice i činilo se da je "barem"..101% za samostalnu državu. Kad ono..mućak . Ispostavilo se da ih je više za ostanak u Španjolskoj nego za samostalnost. Nije mi jasno kako su onda "snimali" stanje raspoloženja u narodu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare