To je to što me zanima!

Milanović: Kemijsko oružje iz Sirije neće prekrcavati kod nas

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Premijer je rekao da je Hrvatska prekasno primila zahtjev za prekrcaj te da on neće biti obavljen na našem teritoriju. To će se najvjerojatnije napraviti u susjednoj Italiji
Vidi originalni članak

Supstance iz Sirije od kojih je moguće napraviti kemijsko oružje neće biti prekrcane u Hrvatskoj, već najvjerojatnije u Italiji, rekao je u nedjelju premijer Zoran Milanović u Rijeci.

Premijer je rekao da je Hrvatska prekasno primila zahtjev za prekrcaj te da on neće biti obavljen na našem teritoriju. Prekrcaj će se obaviti na području Mediterana, vrlo vjerojatno u susjednoj nam Italiji.

Milanović u Rijeci sudjeluje na izbornoj konvenciji na koju je došao cijeli vrh SDP-a (Jovanović, Bernardić, Komadina, Linić, Obersnel, Rajko Ostojić), a na kojoj se biraju svi stranački čelnici, osim Zlatka Komadine, koji već ima potporu članstva kao jedini kandidat.

Norveški i danski brod na Cipru čekaju odobrenje

Dva broda, danski i norveški, već čekaju na Cipru odobrenje da preuzmu dio sirijskog kemijskog arsenala koji do kraja prosinca mora napustiti zemlju. SAD je pristao pobrinuti se za uništenje dijela kemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Prema planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije kemikalije, takozvanog 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne, ali kada se pomiješaju, mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a. Damask je prijavio ukupno 1.290 tona kemijskog oružja, prekursora ili sastojaka, javlja HRT.

Uništit će se hidrolizom

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, kako bi spriječili eventualne incidente. Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi).

Idi na 24sata

Komentari 179

  • 16.12.2013.

    U ozbiljnoj sam dvojbi: da li je premijer izletio s prekrcajem da ispita bilo naroda, dakle do koje mjere nas može u mozak ili je shvatio da su građani sasuli salvu protesta na glupavu ideju pa se povukao na vrijeme? Sve si mislim da je ovo drugo u pitanju, ipak su ušli u drugu polovinu mandata a da nisu napravili baš ništa pametno. Pitam se na čemu će temeljiti narednu predizbornu kampanju, na odustajanju od prekrcaja otrova?

  • user_157522 16.12.2013.

    Mogli su ga ipak zbrinjavati na kioscima TISKA.

  • kompa1306 16.12.2013.

    Misam siguran, da će pretovar biti u Italiji, to toliko kontroverznih izjava....čas jedno čas drugo.......ovaj ministar prometa kao da bi želio da se to radi kod nas...... to ko onaj vic o Dudeku dok je pital dal je atomska bomba skupa??? Tetec veli...jako, a ovaj odgovori: da mi jedna barem u vrt padne, tako i naš ministar........... on bi probao da vidi što će se desiti.........konačno predsjednik Vlade donio pravu odluku......... svaka čast!

Komentiraj...
Vidi sve komentare