To je to što me zanima!

Premijer Sjeverne Makedonije dao ostavku zbog debakla stranke na lokalnim izborima

Na njegovo mjesto bi trebao doći neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata. No makedonski mediji pišu da bi se izbori ipak trebali održati unutar šest mjeseci
Vidi originalni članak

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vlade zbog debakla njegove stranke na lokalnim izborima u toj zemlji.

Zaevova stranka izgubila je izbore u glavnom gradu Skopju. Novi parlamentarni izbori očekuju se u narednih šest mjeseci.

- Čestitam svim gradonačelnicima. Želim podijeliti razočarenje i mene i naroda. Na ovim izborima vidimo saveze i žrtava i nasilnika od 27. travnja. Ujedinili su se bez ikakvog obraza zbog glasova i novca. Ja preuzimam odgovornost za sve loše rezultate. Ostajem stava da ne trebaju izvanredni izbori - rekao je Zaev.

UMRLO 14 LJUDI Nakon stravičnog požara u covid bolnici, ministar zdravstva i još dva čelnika dali su ostavke

Na njegovo mjesto bi trebao doći neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata. No makedonski mediji pišu, kako smo naveli, da bi se izbori ipak trebali održati unutar šest mjeseci.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skopja, koju je podržala opozicijska stranka VMRO-DPMNE, Danela Arsovska proglasila je večeras pobjedu u drugom krugu izbora nad kandidatom SDSM-a i sadašnjim gradonačelnikom Petrom Šilegovim.

Arsovska je rekla kako “Skopje prvi put u 30 godina nezavisne Makedonije ima ženu za gradonačelnika” i dodala da je “pobjeda ogromna, s više od 20.000 glasova prema prvim rezultatima”.

SOLIDARNOST U PANDEMIJI Hrvatska donira Sjevernoj Makedoniji 10.000 doza cjepiva

Inače, ovo su sedmi lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji, prvi su održani 1990., a posljednji lokalni izbori održani su 2017.

U prvom krugu lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, 17. listopada, izabrani su vijećnici svih 80 općina i u Gradu Skopju, te gradonačelnici u 34 općine. Najviše gradonačelnika ima VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog – 22, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mjesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je dio vladajuće koalicije sa na državnoj razini sa SDSM-om.

No, DUI je izgubio Tetovo, najveći grad s albanskim stanovništvom u toj zemlji. U Tetovu je pobijedio Bilal Kasami, lider albanske stranke Besa.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 01.11.2021.

    Da otišao je zbilja

  • odjebausmikimaus 01.11.2021.

    Kaj postoji ostavka premijera🤣🤣

  • colonelo 01.11.2021.

    Pa i domaći sdp-ovac Peđa je dao ostavku zbog debakla na lokalnim izborima. Ili nije jer su zapravo oni pobjednici tih izbora?!?! Kumbaya.

Komentiraj...
Vidi sve komentare