To je to što me zanima!

Premijerko Kosor, uštedite na zastupnicima u Saboru

Saborski zastupnici potrošili su čak 2,5 milijuna kuna na putne troškove. Aposlutni rekorder po isplaćenim putnim troškovima je Frano Matušić
Vidi originalni članak

Lani se povećao broj saborskih zastupnika koji su ostvarili pravo na naknadu troškova. To pravo iskoristilo je 105 zastupnika, a 2008. naknadu je tražilo 97 zastupnika. Iz saborske blagajne za saborske putnike isplaćeno je 2,579.000 kuna, tj. 6200 kuna više nego godinu prije, iako su se svi u godini krize kleli u štednju na svim razinama. Većina zastupnika, umjesto da besplatno putuje avionima, vlakovima i autobusima, okrenula se isplativijem biznisu - vožnji vlastitim prijevozom. S druge strane, građani jedva spajaju kraj s krajem, ostaju bez posla, a u godini dana, ako se računa prosječna plaća u zemlji, ne zarade novac koji pojedini zastupnici opravdaju na putnim troškovima. Uz to, za razliku od građana, zastupnici na mjesec primaju prosječno 16.000 kuna plaće. Apsolutni rekorder prema isplaćenim putnim troškovima je Frano Matušić (HDZ), koji je lani inkasirao 84.039 kuna, tj. zaradio za solidan automobil. Zašto na posao ne dolazi  javnim prijevozom, Matušić uzvraća:
- Ni to nije besplatno, jer avionske karte za zastupnike plaća Sabor. 
Nema nema ništa protiv da se u kriznim vremenima štedi i na ovoj stavci, ali to se, kaže, mora odnositi na sve, a ne samo na zastupnike. Matušić na saborske sjedice dolazi vlastitim autom iz Dubrovnika. Za usporedbu, njegova sugrađanka i kolegica Dubravka Šuica (HDZ) od Sabora je za putovanje na posao naplatila 3330 kuna troškova. Drugi na listi najplaćenijih putnika je Dragan Vukić (HDZ), kojemu je lani iz blagajne isplaćeno 80.500 kuna, a slijedi ga Marin Jurjević (SDP), koji je za putovanje na relaciji Split - Zagreb opravdao 69.770 kuna. Nešto više od 60.000 kuna naplatili su Borislav Matković (HDZ) i Rade Božnjak (HDZ). Zastupnik Dragutin Lesar smatra da treba napraviti reviziju prava korištenja službenih vozila za potrebe izvršne i zakonodavne vlasti, ali i prava na korištenje putnih troškova.
- Ne vidim zašto netko može koristiti javni pijevoz, koji je za Sabor jeftiniji od vožnje automobilom, a drugi ne. Očito je da su pojedinci povlašteniji od povlaštenih - rekao je.

NA HODOČŠĆE ĆE POTROŠITI 1,37 MIL. PRORAČUNSKIH KUNA
Štednje nema za Vojni ordinarijat, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. U Francuskoj će 155 ljudi provesti osam dana. Više od 1,37 milijuna proračunskih kuna potrošit će za 18. hrvatsko vojno hodočašće u Lourdes. Osim 570.000 kuna za smještaj izaslanika te dnevnice za njih 115, akreditacije, fotografiranje i slično, potrošit će i dodatnih gotovo 800.000 kuna za najam 20 luksuznih autobusa. Najam jednog stoji 11,68 kuna po kilometru, a do svetišta, gdje će boraviti od 18. do 25. svibnja, ima 1724 kilometra, u jednom smjeru. U 1,37 milijuna kuna nismo uračunali trošak smještaja vozača autobusa i cestarine.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • angie77 15.03.2010.

    gamad...a nama bi ukinuli i pauzu za gablec....gamad

  • sudacx 15.03.2010.

    ta banda radi tri posla i primaju 5 plata... to ima samo u hrvatskoj

  • olnada 15.03.2010.

    Pa to sam ja vec odavno predlozila

Komentiraj...
Vidi sve komentare