To je to što me zanima!

Prepilili mu kosti i povećali ga za puna 24 centimetra

Ivan Stojčević (32) patuljastog je rasta. Liječnici su mu u svaku potkoljenicu i natkoljenicu ugradili šipke. Bolni oporavak trajao je dvije i pol godine
Vidi originalni članak

Da mu u 13. godini liječnici nisu polomili kosti, danas bi bio visok svega 123 centimetra. Ivan Stojčević (32) rođen je s ahondroplazijom. Karakterizira je patuljasti rast, a vjerojatnost oboljenja je 1:25 000. Ivanov patuljasti rast roditelji su primijetili ubrzo nakon njegova rođenja. 1990. godine Ivan je otišao na četiri mukotrpne operacije na Ohrid. Želio je biti viši. Ohridski liječnici Ivanu su prepilili kosti nogu i ruku. U svaku potkoljenicu ugradili su po 14 centimetara metalnih šipki te svaku natkoljenicu po još 10 centimetara koje su obavijale kosti. Kosti nadlaktice produljili su za 10 centimetara. Svakih nekoliko dana liječnici bi metalne šarafe u nogama zatezali milimetar po milimetar. Nove kosti okoštavale su se bolno i dugotrajno dvije i pol godine. Sad je visok 147 centimetara.
- Mogao bih otići ponovno na operaciju, ali ne želim. Operacije su bile stravično bolne - rekao je Ivan. Ivan s roditeljima živi u zagrebačkim Gajnicama. Radi u obiteljskoj tvrtki. U slobodno vrijeme igra nogomet. Odjeću ne kupuje u specijaliziranim trgovinama, ali je krati. Normalno vozi auto, a u mladosti je vozio i kroser.

'ŽELJA MI JE JEDNOM IMATI DJECU'
Ne želim da me se krivo shvati, ali s ljudima poput sebe se ne družim jer bi se tek tada osjećao obilježen, objasnio je Ivan.
S prijateljima je suosnivač humanitarne udruge Apel, koja na godinu stipendira deset studenata. Želja mu je osnovati obitelj.
- Volim djecu. Imao bih i vlastitu, ali kad bih sto posto bio siguran da će biti normalne visine. Ne želim da u životu prolaze ono što sam ja prolazio - zaključio je Ivan, koji trenutačno nema djevojku.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Maja Ohrid 07.06.2013.

    Da li mogu da dobijem neki mail Ivanov? Bili smo zajedno u Ohrid 1990god. Imali smo isti problem.

  • selen 29.10.2008.

    Prije nekog vremena na htv-u je bio i dokumentarac u kojem je sudjelovao. Činio mi se kao pametan, bistar dečko.Ja osobno ne smatram da s ljudima niskog rasta nešto nije u redu. Priroda nas je učinila plavima, smeđima, bijelima crnima, pa tako i visokima i niskima. Svako je od nas nečim nezadovoljan. Činjenica je da je on vjerojatno nezadovoljniji od većine, jer misli da ga je priroda zaj...! Takav je stav okoline. Nije normalno, nije uobičajeno, nije većinsko i treba se mijenjati. Premda, ne vjerujem da će mu 24 cm visine donjeti više sreće u životu. Njemu se ljubav može desiti, kao i svima nama, kad se najmanje nadamo i kad sustetne osobu koja će voljeti ono iznutra, a ne ono izvana. Jer da, na ovom svijetu postoje i ljudi kojima izgled nije na prvom mjestu. Želim mu puno sreće u pronalasku takve osobe.

  • MalipasKira 29.10.2008.

    Mioj muž ima prijatelja koji je nižeg rasta(oko 125 cm). Bio nam je na vjenčanju i svi o njemu pričaji strašno pozitivno.. Od svih uzvanika njega najviše spominju. Jedna žena je rekla: Ja ga nisam mogla prestati gledati, netko bi mislio da se rugam ili nešto, ali on je meni zapravo bio strašno simpatičan i uživala sam dok sam gledala tu iskrenu sreću. Zato bi savjetovala Ivanu, da ako ima želju imati djecu, neka je ima. Sigurna sam da mu je bilo teško dok je bio mlađi, i da nije to bilo lako prolaziti, ali na kraju krajeva, čovjeka čini njegov duh, a ne to koliko je visok... I bolje da ima sina nižeg rasta, koji je dobar i pošten, nego čovjeka normalnog rasta koji nema poštenja i ljudskosti u sebi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare