To je to što me zanima!

Preporod: Platite nastavnicima za nacionalne ispite 900.000 €, Ministarstvo: Neće se plaćati

Sindikat smatra i kako bi "prosvjetne vlasti u suradnji s NCVVO-om trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita
Vidi originalni članak

Nije se smjelo dogoditi da se s provođenjem nacionalnih ispita krene prije nego što bude poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad, kako ispitnih koordinatora tako i učitelja koji će dežurati na samim ispitima. Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor
sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita, navodi se u priopćenju prosvjetnog sindikata Preporod koje potpisuje predsjednik Željko Stipić.

NACIONALNI ISPITI Ravnatelj NCVVO-a: 'Povijesni je dan po pitanju nacionalnog vrednovanja u obrazovanju'

Kako su preliminarno izračunali prema broju učitelja koji će na ovim poslovima sudjelovati i prosječne bruto vrijednosti učiteljskog sata, pokazuju da bi za ovu svrhu trebalo osigurati tek nešto više od 900.000 eura.

- Ovaj iznos ne bi trebao biti sporan kada se zna da će učitelji ove poslove raditi mimo svoga redovitoga rada i izvan poslova obuhvaćenih svojim tjednim zaduženjima. Osim toga učitelji bi opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način. Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna 3 tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja - poručuju iz Preporoda.

Sindikat smatra i kako bi "prosvjetne vlasti u suradnji s NCVVO-om trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita, a to se može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nenastavnim danima".

ISPITI POČINJU U PONEDJELJAK Veliki vodič za 40.000 osmaša: Počinju nacionalni ispiti, a ovo je sve što trebate znati o njima

No iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiže odgovor kako dodatnih uplata nastavnicima uključenim u nacionalne ispite neće biti ako se testovi odvijaju tijekom redovnog osmosatnog radnog vremena.

- Sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima kao obliku vanjskoga vrednovanja reguliranog važećim zakonima i pravilnicima, tretira se jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je svakom nastavniku plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ukoliko se odvija u okviru 8-satnog dnevnog radnog vremena - objasnili su za Jutarnji list.

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Aurora2 13.03.2023.

    Vrlo zanimljivo od milijardu i sedamsto milijuna EURA za najugroženiji  sloj ljudi i  ispomoć privredi  oni  bi više od  pola da naprave testiranje koje im  spada u opis posla , vrhovniče ne kiti ove više odličjima  vidiš da  su otkačili ,opet će biti prijetnji štrajkom i opet će oporba zauzeti  prva mjesta uz transparente, a ako zatreba i pridržati  koji kao  gospa iz  Radničke Fronte na zadnjim prosvedima Glovo-woolt  

  • daj korisničko ime 13.03.2023.

    Tako je ! Platite im šta odu na zahod ujutro!  Da nastava ne trpi.. a koji je ono uopće smisao postojanja ovih trudbenika?...osim da dočekaju plaću, regres, cipelarinu, jubilarne nagrade, povišice..

  • Ljenjivac_69 13.03.2023.

    : stipić,sever,ribić,novosel,šprem i ini , nikad dosta 'borbe' za vlastiti džep , a klimnete kako poslodavac htijede !

Komentiraj...
Vidi sve komentare